Information om Uppsala stifts servicebyrå

Servicebyråns uppgift är att vara en redovisningsbyrå som ger relevant stöd till församlingar/pastorat i frågor gällande ekonomi och lön. Här arbetar personal som har utbildning inom ekonomi och lön och erfarenhet av arbete inom Svenska kyrkan.

Servicebyråns tjänster

Ekonomiadministration

Löpande bokföring/redovisning

• Löpande bokföring.
    • In- och utbetalningar.
    • Administration av leverantörsreskontra, inklusive fakturascanning via underleverantör och elektronisk fakturahantering.
    • Administration av kundreskontra, inklusive fakturering och kravrutiner.
    • Administration av anläggningsregister.
    • Månatlig avräkning i KOB (kyrkans kollekt- och betalsystem). För inrapportering av kollekter ansvarar församlingen/pastoratet.
    • Publicering av webbaserade månadsrapporter till budgetansvariga.

Bokslut

• Framställande av årsbokslut, efter önskemål även periodbokslut.
    • Framställande av årsredovisning i enlighet med av KRED (Svenska kyrkans Redovisningskommitté) beslutad branschanpassning. Församlingen/pastoratet ansvarar för förvaltningsberättelsen.
    • Föredragning av bokslut och årsredovisning i KRAU, KR och KF.
    • Upprättande av statistik gällande ekonomi till SCB, Svenska kyrkan och myndigheter.
    • Upprättande av deklarationer till Skatteverket. Församlingen/pastoratet svarar för fastighetsdeklarationer.
    • Bistå församlingen/pastoratets revisorer med uppgifter.

Budget

• Biträde i budgetarbetet. Församlingen/pastoratet svarar för planering och genomförande av budgetprocessen och framtagande av budgetförutsättningar, verksamhetsplaner och mål.
    • Föredragning av budget/flerårsplan i KRAU, KR samt KF (ekonomiskt underlag).

Löne- och personaladministration

• Löneberedning för anställda, arvodister och förtroendevalda.
    • Löne- och arvodesutbetalningar.
    • Redovisning av skatter och avgifter.
    • Årsavslut och kontrolluppgifter (FORA, KPA, AMF).
    • Pensionsrapporteringar i PAUS-systemet och biträde vid pensionsutredningar.
    • Upprättande av statistik gällande personal till SCB, Svenska kyrkan och myndigheter.
    • Biträde till församlingen/pastoratet med underlag avseende:
      • LAS-bevakning
      • underlag inför beslut om lön och årliga lönerevisionsförhandlingar
      • statistik för sjukfrånvaro
      • avtalstolkning gällande löneredovisning
      • kvarstående semester
      • karensdagar
      • övertid, komptid och avstämning av årsarbetstid
      • korttidsanställningar.

........................................................................................................................................................

Fördelar med en servicebyrå

• I servicebyrån finns kompetens på lön och ekonomi samt kunskap om Svenska kyrkans organisation och regelverk.
    • Sjukdomar, vakanser och annan frånvaro kan skapa problem i lokala enheter. I Servicebyrån är vi flera som kan utföra samma uppgifter.
    • Systemstödet bygger på att information skall vara tillgänglig när man behöver den. På webben publiceras regelbundet ekonomirapporter och information om bokföringen.
    • När en vakans uppstår och ni står inför valet att rekrytera en ny kamrer eller köpa tjänst externt – prova oss, ni väljer själva vilka delar ni vill ha hjälp med inom ekonomi och lön.

Kan alla församlingar/pastorat anlita Uppsala stifts servicebyrå?

För att arbetet ska kunna skötas effektivt, krävs gemensamma system och arbetssätt.
    Detta innebär att enheten ska:

• vara ansluten till GIP (gemensam IT-plattform)
    • vara ansluten till GAS-Ekonomi och GAS-Personal
    • ha ett tydligt attestreglemente och delegationsordning
    • följa Svenska kyrkans arbetstidsavta​l​
    • vara ansluten till KOB - Svenska kyrkans kollekt och betalsystem.
    Sanna Dahlberg, Internt
    Ansvarig för intranätet Uppsala stift på intranätet
    2018-08-21 08:26