Ljussteget

Foto: Gustaf Hellsing

Vill du vara en del av lösningen istället för en del av problemet? Alla kan göra något för en bättre miljö - här och nu! Det handlar om att börja i det lilla. Det är alltid bättre än att inte göra något alls.

Även om er insats kan tyckas vara en droppe i havet är den en viktig länk i en lång kedja. Utan droppe, inget hav!

Ljussteget är framtaget av Svenska kyrkans miljövärn och är ett enklare verktyg för församlingar att höja medvetenheten och aktivt medverka till en ekologiskt hållbar värld. Ljussteget handlar om att ta ett steg mot en ljusare värld och att synliggöra det genom en ljusstake, speciellt framtagen för detta arbete. Den kan exempelvis placeras på en bra plats i kyrkorummet och fungera som en inspiration till ökad miljömedvetenhet och även leda till nya initiativ i församlingen i riktning mot en hållbar utveckling. Ljusstaken är gjord av keramikern Marie Beckman från Blås & Knåda och kostar 800 kronor.

Att genomgå Ljussteget innebär tre olika saker
    • Utbildning kring miljö-, rättvise-, jämställdhets- och andliga frågor.
    • Ordna en temagudstjänst där miljö, rättvisa och hållbar utveckling lyfts fram i förkunnelsen.
    • Praktiskt handlande genom att tio valfria åtgärder utförts för att ställa om verksamheten till mer ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar.

Daniel Boström, Uppsala stift på intranätet
    2020-08-13