Fastigheter & Kulturarv

Kyrka vid landsväg

Foto: Sarita Dale

I Uppsala stift finns nästan 300 kyrkor och de flesta med kyrkogårdar. Församlingen är sedan år 2000 ägare och förvaltare av detta stora och viktiga kulturarv. Därtill kommer en rad andra byggnader som kräver underhåll.

Omsorgen om kyrkan och dess inventarier är ett ansvar som både Kyrkoordningen och allmänna lagar reglerar. Viktigast är dock förståelsen av, och den egna känslan för, att vårda och bevara men också förnya och omgestalta för att det skall fortsätta att vara ett levande kulturarv.

Sedan kyrkomötets beslut om Gemensamt ansvar arbetar vi med att ge ett brett stöd till församlingar och pastorat i deras arbete med att förvalta hela sitt byggnadsbestånd. Målet är att hjälpa samtliga enheter till en god förvaltning.

Uppsala stift skall, genom oss som arbetar med Fastigheter och Kulturarv, vara ett stöd för församlingarna i detta arbete.

Läs mer om Fastigheter och kulturarv på Nationella webben.​

Kontakt förvaltning- och kulturarvsfrågor

Funktionsbrevlåda
    uppsalastift.fastigheter.kulturarv@svenskakyrkan.se