Gemensam telefoni plattform (GTP)

Samordning av telefonin i Svenska kyrkan ger viktiga fördelar som ökad tillgänglighet och minskade kostnader. Telefonilösningen i den gemensamma telefoniplattformen (GTP) fungerar och utvecklas med den kvalité som behövs för att effektivt stödja församlingarnas grundläggande uppgift.

Fördelar med gemensam telefoni

• Ökade möjligheter att vara tillgänglig. Med en smartphone kan man dessutom vara tillgänglig via telefon, SMS, MMS, e-post, kalender/bokningar och sociala media.
    • Mindre sårbarhet – när församlingen är ansluten till den gemensamma platt-formen, kan man samverka med andra församlingar eller nyttja stiftskansliet backupfunktion eller kontinuerlig svarsfunktion till de enheter som så önskar
    • Ekonomiskt – gemensam upphandling skapar fördelaktiga avtal
    • Eftersom lösningen köps av Telia finns inga investeringsbehov i lokala telefonväxlar och funktionen kan lätt anpassas när organisationen förändras

Vad kostar gemensam telefoni

Mobilanknytning kostar 200:-/användare/mån, då ingår alla samtal inom Sverige. Fast anknytning kostar 119:-/mån (samtalsavgift tillkommer på alla samtal utom interna) Möjlighet finns att lägga till datapaket om 1 GB för 65 kr/mån el 5 GB för 129 kr/mån.Sms paket, 3000 sms/mån 79:-/mån. Alla priser är exklusive moms.

Detta ingår i telefoniplattformen

Fast anknytning

• Interna samtal 0 kr/min och 0 kr/öppningsavgift
    • Övriga samtal debiteras enligt det fasta trafikavtalet
    • Direktvalsnummer
    • Nätverksanslutning
    • Telefonistansluten anknytning
    • Röstsvar web

Mobil anknytning

• Mobilabonnemang
    • Interna samtal 0 kr/min och 0 kr i öppningsavgift. 75 st sms ingår
    • Samtal till det fasta nätet
    • Samtal till Telias mobilabonnemang
    • Samtal till övriga svenska mobila operatörer. (Endast samtal i Sverige ingår)
    • Direktvalsnummer
    • Nätverksanslutnin
    • Telefonistansluten anknytning
    • Röstsvar web eller mobilsvar

Så går det till att ansluta sig

Arbetet kring telefoniplattformen tar från avstämningsmöte till installation ca 5 veckor. Själva övergången sker under en dag med ett driftstopp på ett par timmar. Leverantören hjälper till med byte av telefoner (frivilligt att byta), flytt av SIM-kort och utbildning.

Bo Lydén, Uppsala stift på intranätet
    2020-12-15