Dans som bön och rit

En rörelse kan beröra oss och uttrycka det vi kanske inte finner ord för.

En rörelse kan beröra oss och uttrycka det vi kanske inte finner ord för. Foto: Anton Belovodchenko, sxc.hu

Rörelsen bli till en dans som blir till en bön eller en rit, en dans för livet. Genom dansen kan vi uttrycka glädje, tacksamhet, sorg, förundran, tvivel eller tro. Rörelsen kan även vara ett sätt att fördjupa orden och skapa helhet mellan kropp och själ.

Dans i kyrkan har rötter långt bak i tiden. Dans och rörelse som bön. Dans som tillbedjan. Dans som en väg att söka sig själv, finna sig själv och kanske därmed även Gud.

Begreppen är många; helig dans - meditation i rörelse, liturgisk dans – rörelse i gudstjänsten, rituell dans – ett sätt att dansa livet. Oavsett vad vi kallar det ger rörelsen oss möjlighet att andas lugnt och lyssna till vårt hjärta och vår puls. Dans som bön och rit handlar inte om att lära sig danser utan att öva tillit och närvaro.

Maria Oldeberg-Huusko
    lärare i kyrkomusik på SKUI, Uppsala