Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Migration

  Flyktingmottagande Ukraina

  Tusentals flyktingar från Ukraina söker säkerhet i andra länder när kriget i närmar sig deras hem.

  Tusentals flyktingar från Ukraina söker säkerhet i andra länder när kriget i närmar sig deras hem. Foto: Hungarian Interchurch Aid /Ikon

  Här hittar du information och stöd kring migration, kopplat till situationen i Ukraina.

  Flera av Svenska kyrkans stift och församlingar är beredda att stötta människor som kommer till Sverige på grund av kriget i Ukraina. På den här sidan och i menyn till vänster hittar du information och stöd i detta arbete.

  Objektiv och tillförlitlig rapportering om flyktingsituationen för ögonblicket finns på UNHCR:s webbplats. UNHCR Operational Data Portal, Ukraine Refugee Situation.

  Församlingens arbete för människor på flykt

  Att möta människor på flykt är en del av församlingens diakonala verksamhet. Det finns stor erfarenhet kring detta hos många församlingar inte minst sedan 2015.

  • Reflektera kring församlingens roll. Vilka förutsättningar har församlingen? Vilken kompetens finns i församlingen? Vilka insatser vill man bidra med?
  • ​Kartlägg behoven. Genom en enkel omvärldsanalys kan församlingen kartlägga vilka aktörer som är aktiva i flyktingmottagandet och vilka behov som finns.​
  • Samverkan är en framgångsfaktor. Ta kontakt med kommunen och se vad församlingen kan bidra med. Använd existerande nätverk med kommun och lokala aktörer i civilsamhället och samordna arbetet för människor på flykt. 

  Läs mer om församlingens uppdragsamverkanaktiviteter i församlingen och möte med människor från andra kristna traditioner

  Ta till vara på ideellt engagemang för människor på flykt

  Det är många som vill hjälpa till när människor nu behöver fly från kriget i Ukraina. Men hur kan församlingarna ta till vara på detta engagemang?

  • Se över vilka verksamheter eller aktiviteter som församlingen redan har som riktar sig till människor på flykt eller där de kan inkluderas.
  • Se över vilket stöd och behov av hjälp som människor som är på flykt själv uttrycker att de önskar. Utifrån detta kan församlingen se om verksamheter behöver skalas upp eller startas upp och hur och var ideella kan bidra
  • Se till att det finns uppdaterad information på församlingens externa webb eller andra kanaler om hur man kan anmäla intresse för volontäruppdrag.
  • Skapa möjlighet för människor att skänka pengar till det lokala arbetet med flyktingar exempelvis genom ett diakonalt gåvokonto.

  Här kan du läsa mer om ideellt engagemang.       

  Insamling till Ukraina via Act Svenska kyrkan

  Svenska kyrkans lokala partner finns på plats i Ukraina och hjälper till med humanitärt stöd i Ukraina och i länderna runt omkring. Läs mer om hur ni som församling kan stötta.

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Support Migration, Migration
  Uppdaterad
  2022-05-20
  X
  Dokumentid: 1578776- Webid: 1265604 - Unitid: 2147483133