Lösenordshantering vid hemarbete

Nu i tider där mycket personal jobbar mer hemifrån så vill påminna om att du vid första inloggningen på en domänansluten dator behöver ha kyrknätsuppkoppling, tar du hem en dator som du aldrig tidigare varit inloggad på kommer inte datorn att acceptera dina inloggningsuppgifter.

Vi vill även uppmana till att, i den mån det går, byta lösenord när man är på jobbet med kyrknätsanslutning. Om man byter lösenord (via t.ex. losenord.svenskakyrkan.se) och datorn inte är uppkopplad på kyrknätet så uppdateras det nya lösenordet bara för alla uppkopplade system, dvs. inte på datorn (Windowsinloggningen) där det gamla lösenordet kommer att kvarstå.

För att minska problematik med lösenord som går ut under denna period så har vi även tagit beslut om att förlänga den tillåtna tiden för ett lösenord från 180 dagar till 330, vilket leder till att lösenord som skulle gått ut närmaste månaden kommer gälla i 150 dagar till. Detta för att minska antalet lösenordsbyten som behöver göras.

Om ni arbetar hemifrån utan möjlighet att ta er till kontoret, har bytt lösenord via losenord.svenskakyrkan.se och vill byta på datorn också (Windowsinloggningen) är det möjligt via VPN. Ni gör då följande:

1. Kopplar upp er till kyrknätet via VPN (Pulse Secure->connect).
    2. CTRL+ALT+DEL och välj lås datorn.
    3. Logga in med nya lösenordet (VPN gör så att man har koppling till kyrknätet).
    4. Om man inte har åtkomst till mapparna kan en omstart krävas.

Byter man lösenord via CTRL+ALT+DEL på en dator som inte är ansluten till kyrknätet så blir det istället så att datorn får lösenordet bytt men inte alla andra system.

För mer information gällande VPN/Pulse Secure klicka här. För att använda Pulse Secure krävs ett mobilpass, och ni kan vända er till Kontaktperson IT för hjälp med installationen.

Redaktör och innehållsansvarig
    Kanslistöd , IT-system
    X
    Dokumentid: 1528147- Webid: 21703 - Unitid: 2147483523