Digitala möten i Pexip

Foto: Alex Giacomini

Här hittar du lathunden för att skapa, boka och ansluta till digitala möten i virtuella mötesrum (VMR) med olika klienter.

Tillfälliga rekommendationer för digitala möten i Pexip

Skapad:2020-04-01 16:37:00

På grund av högt tryck på digitala möten som en följd av Coronaviruset ger vi följande rekommendation för att kunna ha en så bra kvalité för så många användare som möjligt.

• Vi avråder från pexipmöten via GIP-skrivbordet eftersom de riskerar att överbelasta nät och servrar.
    • Försök att använda de Cisco videosystem som finns i de flesta konferensrum om ni är flera på samma plats som ska vara med.​
    • Ring gärna direkt (punkt till punkt) mellan två Cisco system om de finns i konferensrum för då behöver inte bokningstjänsten användas alls vilket belastar systemet mindre.  ​
    • Boka helst inte möten med mer än 25 uppkopplingar då det kan skapa hög belastning på IT-systemet.
    • Ha lägsta möjliga överföringshastighet när du när du kopplar upp dig från datorn. Det gör du genom att klicka på ”Settings” du klickat på möteslänken och sen välja lägsta möjliga bandbredd (bandwidth). Se skärmdumpar nedan.

Med tjänsten Pexip från Office Management kan du skapa digitala möten i virtuella mötesrum (VMR). Du kan enkelt bjuda in andra deltagare till ett möte genom en knapp i Outlook på din Windowsdator – Skapa virtuellt möte. Du kan även skapa mötet i Outlook via GIP-skrivbordet eller via webmailen. Du kan också boka och bjuda in till ett videokonferensrum som är registrerat i Office managements videotjänst.

Beställning av Pexip

Prata med den som är ansvarig för beställningar på din enhet som kan lägga in en beställningsportalen (BAS). Där finns också information om kostnad samt tekniska specifikationer.   ​

Skapa ett möte

Du skapar enkelt ett virtuellt möte genom att öppna din kalender i Outlook. Klicka på knappen Nytt möte.

Klicka på knappen Nytt möte för att skapa ett möte.

Klicka på knappen Nytt möte för att skapa ett möte. Foto: Ikon

Du får då upp en panel till höger, adressen Svc.Pexip.Bokning läggs till i adressfältet och en informationstext om hur deltagarna ska kunna ansluta till mötet läggs till i mötesinbjudan.

Observera! Du får inte får ta bort adressen Svc.Pexip.Bokning från adressfältet eller skriva/ändra någonting under rubriken Anslut till detta möte på ett av nedan angivna sätt. Om adressen eller anslutningstexten ändras kommer mötet inte sättas upp korrekt och deltagarna kommer inte kunna ansluta till mötet på korrekt sätt.​

Bokningen läggs till i adressfältet

Foto: Ikon

Saknad Pexip knapp

Pexip knappen saknas ibland i webbläsare och/eller Outlook applikationen. Saknas knappen i webbläsaren, prova att skapa mötet via Internet Explorer istället. Saknas knappen i Outlook applikationen, kontrollera att det inte är inaktiverat under Arkiv->Hantera COM-tillägg. Fungerar ingen av nämnda lösningar, lägg ett ärende till kanslistöd.

Ansluta till ett möte

I mötesinbjudan finns länkar som du kan klicka på för att ansluta till ett möte från olika klienter som till exemplel webbläsare, videokonferensrum, Skype för företag eller röstsamtal via telefon.

Webbläsare

• Chrome, Firefox, Edge eller Safari som din standardwebbläsare.
    • Internet Explorer fungerar inte.
    • Det går inte att ansluta till ett möte med en webbläsare på GIP-skrivbordet.

Mobila enheter - Appen Pexip ”Infinity Connect”

• Om du använder en mobil eller surfplatta: Anslut till mötet via appen Pexip Infinity Connect. Via appen på mobil eller sufrplatta fungerar det att delta på möten, men det fungerar inte att vara presentatör och dela skärm eller filer.​

Videokonferensrum

• Om du sitter i ett videokonferensrum som är anslutet till vår tjänst hos Office Management kan du ansluta genom att klicka på den gröna knappen Anslut till detta möte. Om det inte finns en grön anslutningsknapp anger du manuellt adressen som står i inbjudan under från ett videokonferensrum.

Skype för företag (för externa parter)

• Externa mötesdeltagare kan ansluta till mötet via Skype för företag. Det går inte att ansluta med gratisversionen.

Röstsamtal från telefon

• Om du vill delta via ett röstsamtal klickar du på länken som består av ett telefonnummer och en niosiffrig kod som slutar med ett #. De flesta telefoner ansluter då automatiskt till mötet. Om det inte fungerar kan du enkelt ringa numret manuellt och ange koden.

Inbjudan

Nedan kan du se ett exempel på hur mötesinbjudan ser ut. Observera att den niosiffriga möteskoden är unik och skapas automatiskt när du bokar ett möte.

Förklaringar om de olika sätten att ansluta sig

•  När du skickar en inbjudan till ett virtuellt möte kan du skriva ovanför den text som genereras i Outlook. Det vill säga före raden: ” *********** Ändra, eller skriv, inte nedanför denna rad *********** ” Men skriv inget efter denna rad eftersom det kan göra att inbjudan blir felaktig.​​
    • Länken går till en informationssida om Digitala möten i Pexip på vårt intranät.
    • För att länken ”Klicka här” ska fungera så måste du ha Chrome, Firefox, Edge eller Safari som din standardwebbläsare. Har du en annan standardwebbläsare kan du högerklicka på länken, välja ”Kopiera hyperlänk” och klistra in den i denna webbläsares adressfält.

• Det går inte att ansluta till ett möte med en webbläsare eller med Outlook från GIP-skrivbordet.

• Om ett videokonferensrum har bokats i Outlook ansluter man med en grön knapp på surfplattan eller videoskärmen. Vill du ansluta från ett videokonferensrum som inte bokats i Outlook måste du ange adressen manuellt.

• Externa mötesdeltagare kan ansluta till mötet via Skype för företag. Det går inte att ansluta med gratisversionen.
    • Om du vill delta via ett röstsamtal klickar du på länken som består av ett telefonnummer och den niosiffriga koden som slutar med ett #. De flesta telefoner ansluter då automatiskt till mötet. Om det inte fungerar kan du helt enkelt ringa numret manuellt och ange koden.        ​

Support

Behöver du support för digitala möten, mejla Office Management. Du kan även ringa dem på (08:00 - 17:00): 0200-22 20 01 mellan 08:00 och 17:00. Från utlandet ringer du +46 8-7343191.

Digitala möten via Teams

Har du och din enhet anslutit er till Office 365 kan du istället kalla, ansluta och hålla möten direkt i Teams

Filer för nedladdning
    Redaktör
    Rickard Källgren, Kommunikationsavdelningen
    Innehållsansvarig
    Kanslistöd , Kanslistöd
    X
    Dokumentid: 1448290- Webid: 21703 - Unitid: 2147483523