Verktyg

Här hittar ni olika verktyg för arbetet med hållbar utveckling i form av material.

• Schyst resande är ett nätverk där bland annat Svenska kyrkan ingår. Nätverket lyfter frågor om hållbar turism, genom till exempel informationsmaterial, utbildningar, seminarium och rapporter. De utbildar också Ambassadörer som föreläser på skolor, företag och organisationer.

• Kyrka för Fairtrade är en diplomering för församlingar som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomet ges till församlingar som i största möjliga mån konsumerar Fairtrade-märkt kaffe, te och andra produkter samt engagerar sig i kampanjer och sprider information om Fairtrade och rättvis handel.

• Samverkande inköp finns på nationell nivås hemsida, här finns leverantörer som Svenska kyrkan har avtal med samlade. Dessa lever även upp till olika hållbarhetskrav. Här finns också Zeromission med, ett ramavtal som gör det möjligt för församlingar, pastorat och stiftskanslier att klimatkompensera enligt Fairtrades kriterier och kanalisera ett klimatstöd till samhällen som har små resurser för att ställa om till förnybart och skydda sig mot de klimatförändringar som redan påverka deras liv.

Här finns även ett avtal med Chemgroup som erbjuder ett kemikaliehanteringsystem. Det finns även ramavtal med EcoPar AB som erbjuder miljövänliga drivmedel och Sackeus som har kaffe, te och choklad som är rättvisemärkt och Fair Trade.

•  Drawdown är ett projekt som lyfter dagens mest omfattande plan för att stoppa klimatförändringarna. Det består av olika lösningar för att minska den globala uppvärmningen, de föreslagna lösningarna är redan existerande och presenterade av forskare.

nationell nivås hemsida finns mer information om ramavtal, energibesparingar och inspirationsmaterial.

Josefine Radon Bertilsson, Strängnäs stift
    2018-05-28