Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Strängnäs stift

  Trons insida - Döpt till ett uppdrag

  Är du nyfiken på kristen tro? Kanske har du ett uppdrag som ung ledare, kyrkvärd, körsångare eller något annat i någon församling eller så vill du utforska den tro du har eller skulle vilja ha. Tillsammans reflekterar vi över Svenska kyrkans tro och liv och utforskar, fördjupar eller upptäcker din egen tro. Anmäl dig nu.

  Under "trons insida" arbetar vi med några av kristna trons teman för att reflektera över vad det betyder för vår egen tro. Vi varvar föreläsningar, samtal och egna reflektioner med kreativa övningar.

  Den kristna tron är huvudets, hjärtats och handens tro, allt detta ska få finnas med under de träffar vi har. Bibelns berättelser kommer finnas som en röd tråd under alla våra träffar.  

  Första helgen på Stjärnholm (2-4/9)

  Denna helg möter vi 4 stora berättelser för att sätta in oss i vilket sammanhang vi som kristen kyrka befinner oss i.  

  - Tro, bekännelse och lära 

  Vi börjar i berättelsen om vad Svenska kyrkan är. Genom ramarna närmar vi oss församlingens uppdrag och liv. Vi är kallade till ett liv i församling. I detta pass möter vi Biskop Johan Dalman.

  - Kyrkohistoria 

  Det handlar om den kristna kyrkans framväxt med särskilt fokus på Svenska kyrkan. Vi börjar i den tidiga kyrkan och tar oss fram mot våra dagar via avgörande historiska skeden som fått avgörande betydelser för oss idag. I detta pass möter vi teol dr Fredrik Santell.  

  - De bibliska berättelserna 

  Hur hör bibelns berättelser ihop och vad var det som hände människorna i deras liv tillsammans med Gud? Vi får följa med genom ”bibeltidslinjen” och höra de bärande berättelserna. Dessa berättelser hjälper oss i vår livstydning idag. Vi träffar Anna Norrby, lärare på Svenska kyrkans utbildningsinstitut.  

  - Livstydning i en dopfunt 

  Dopet är ett sakrament i Svenska kyrkan. Vad betyder det? Vad lär oss dopet om vårt liv som kristna?   

  ---

  Digitala träffar med teman

  (15/9, 26/9, 12/10, 24/10, 10/11 och 23/11. Tid kl 18-21) 

  - Vem är Gud? 

  Vem är Gud och vem är jag? Under den här träffen får vi tillfälle att reflektera över Gud som både värd all ära och i ögonhöjd, både kärlek och härskare. Vi reflekterar över vem Gud är i våra liv tillsammans med Cristina Grenholm, kyrkosekreterare hos Ärkebiskopen.  

  - Samtal med Gud 

  Att be är en av kyrkans uppdrag i världen. Men vad är en bön och varför ska vi be? Under passet närmar vi oss olika bönetraditioner och tittar på några kända böner och tolkar dem tillsammans. Vi får också tillfälle att dela egna favoriter och reflektera över om bönen har någon betydelse för min egen tro.  

  - En helig handling 

  I våra liv har vi olika rytmer, det finns en rytm för dagen, en för veckan, en för ett år. Vi har olika rutiner, riter och ritualer. Vi tittar närmare på några av riterna som finns i kyrkan, och vad de kan tillföra våra liv och vår tro.  

  - Gud i bröd och vin 

  I brödet och vinet är vi nära Gud. Nattvardsdeltagandet har under senare år ökat i Svenska kyrkan. Här möter vi bland annat berättelsen om Jesus och nattvarden och vad betyder nattvardens olika delar för vår tro? Vi träffar domprost Christofer Lundgren. 

  - Hopp i en sargad värld 

  Många känner hopplöshet i världen idag. Att sprida hopp är ett av kyrkans uppdrag. Men vad betyder det i en sargad värld och vilket hopp talar kyrkan om inför livets slut? Vi möter teol dr Jan Eckerdal.

  Avslutande dag i Strängnäs (3/12)

  - Kyrkorummets betydelse för tron 
  Många har i tro och liv gått före oss i våra kyrkobyggnader och många kommer gå efter oss. Vilka spår av andra kan vi se i våra kyrkorum? Vilka historier finns gömda i kyrkorummet och vad vill de berätta för oss? Vi upptäcker ”hemliga” berättelser från förr som har betydelse idag. Vi möter klockare Sara Innerfors 

  - Hopp – ett sätt att leva som kristen 

  Vårt uppdrag som kristna är att sprida hoppet. Hur gör vi det? Genom olika aspekter tar vi oss an vårt uppdrag och reflekterar kring hur vi vill leva våra liv.   

  Välkommen!

  -----

  Datum och plats:

  Stiftsgården Stjärnholm: 2–4/9 2022
  samt digitala träffar: Tors 15/9, Mån 26 sep, Ons 12/10, Mån 24/10, Tors 10/11, Ons 23/11
  Avslutningsdag Strängnäs domkyrka: 3/12 2022

  Kostnad:

  1 500 kr inkl övernattning, mat och material ​(Gäller hela kursen)

  ANMÄLAN:

  Anmäl dig här senast 10/6
  (Du behöver vara 18 år och förtur till den som finns inom Strängnäs stift)


  ---

  Utbildningsansvarig och frågor: Helena Åhlin, stiftspedagog 0152-234 74

  Arbetar du i församling? Då vet du säkert vem den här kursen skulle passa för. Tipsa vidare! Flyer för utskrift (pdf) 

  Redaktör och innehållsansvarig
  Pia Andersson, Strängnäs stift
  Uppdaterad
  2022-02-16
  X
  Dokumentid: 1574964- Webid: 28948 - Unitid: 5