Sverigefinskt arbete

I Strängnäs stift är de viktigaste områdena att arbeta med att synliggöra församlingarnas behov att arbeta även på finska, speciellt bland de första och andra generationerna. Skapa nya tjänster eller besätta nuvarande tjänster med sådana som är flerspråkiga.

Vi behöver fler flerspråkiga på stiftsplan och ännu mer på församlingsplan. Vi kan hjälpa till med exempelvis sverigefinska rekryteringar i församlingarna så de blir så bra som möjligt.

Stiftet stödjer det sverigefinska arbetet genom att ordna studiedagar och andra utbildningsinsatser för anställda och ideella medarbetare, tillsammans med andra stift och nationell nivå.

Som stift har vi också ansvar för övergripande uppgifter som att samordna sverigefinska telefonjouren, samordna olika nätverk och sprida information.

Det övergripande målet för arbetet är att stödja och främja medlemsvård på finska. Det syftar till att majoriteten och minoriteter möts, berikar varandra med sina erfarenheter och upptäcker att allas bidrag är viktiga för helheten.

Vi behöver skapa nya mötesplatser och bevara de gamla. Numera är vi med och har lite program på finska på stiftsfesten. Detta är något som har kommit nyligen. Vi måste komma samman och träffa varandra!

Språk- och kulturlexikon

• Finländare – en person med finska eller svenska som modersmål, bor i Finland
    • Finne – en person med finska som modersmål, bor i Finland
    • Finlandssvensk – en person med svenska som modersmål, bor i Finland
    • Sverigefinne - en person med finska som modersmål, bor i Sverige
    • Sverigefinländare – en person med finska eller (finlands)svenska som modersmål,  bor i Sverige
    • sverigefinsk - en adjektiv som handlar om sverigefinländare, deras kultur och aktiviteter (i Finland samma sak är finlandssvensk)
    • svensk-finsk alternativt finsk-svensk - samarbete mellan två länder Sverige och Finland
    • Finska kyrkan – finns som begrepp bara i folkmun i Sverige.  I Finland heter den lutherska kyrkan Den evangelisk-lutherska kyrkan i  Finland. De sverigefinska medarbetarna i församlingarna är anställda i Svenska kyrkan.
    • Finska församlingen -  finns endast i Stockholms kommun. Från och med 2010-01-01 är det dock möjligt för varje sverigefinländare i Stockholms stift att tillhöra Stockholms finska församling.  Då träder man ur från sin lokala svenska församling.

2019-01-14