Regnsbågsnyckeln - hbtq

Det kan vara svårt att se sig själv utifrån. För den som själv tillhör majoriteten eller den rådande normen kan det därför vara svårt att se på vilket sätt hbtq-personer riskerar att diskrimineras eller osynliggöras i församlingen.

Att arbeta med dessa teman gör problemen tydligare och därmed blir det också lättare att göra förändringar. Den modell som här erbjuds ger motivation, kompetens och metoder för att kunna bemöta homo-, bi- och transfobi och för att kunna bidra till ett välkomnande och inkluderande samhälle och öppna och trygga rum i kyrkan.

Modellen innehåller bland annat följande:

• Generell hbtq-kunskap
    • Samtal om hur samhällets normer kring sexualitet och kön påverkar oss
    • Svenska kyrkans hbtq-historia
    • Bibeln och hbtq
    • Teologi och hbtq
    • Hbtq i församlingens liv
    • Mångfaldsarbete ​

Regnbågsnyckeln - allt du behöver veta (kort faktablad)

Regnbågsnyckeln för ett mer inkluderande sammanhang för hbtq-personer och andra. Här hittar du uppgifter om hur modellen är upplagd och hur församlingen kan arbeta med den:

Information om processmodellen - Regnbågsnyckeln
    Regnbågsnyckeln är en processmodell i hbtq-frågor som Svenska kyrkan har antagit. Svenska kyrkan uppmuntrar alla församlingar att genomgå denna processmodell.

Modellen har arbetats fram av  EKHO (Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer) i samverkan med Växjö stift och studieförbundet Sensus. Regnbågsnyckelns avsikt är att ge trygghet för hbtq-personer i  församlingar.

I församling som tilldelats Regnbågsnyckeln har medarbetare och förtroendevalda genomgått processmodellen och förväntas ha kompetens kring inkludering och hbtq. Regnbågsnyckelmärkt församling förväntas vara ett mer inkluderande sammanhang för hbtq-personer och andra.

Processmodellen Regnbågsnyckeln har arbetats fram av EKHO (Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer) i samverkan med Växjö stift och studieförbundet Sensus. Om din församling vill genomgå processmodellen och tilldelas Regnbågsnyckeln så kontakta stiftet eller regnbagsnyckeln@ekho.se ​

Pia Andersson, Strängnäs stift
    Kajsa Flygt Jonsson, Strängnäs stift