Miljö och hållbar utveckling

Utgångspunkten för Svenska kyrkans hållbarhetsarbete är alla människors lika värde och viljan att ta ansvar för skapelsen. I Strängnäs stift arbetar församlingar och stiftskansliet aktivt med hållbar utveckling.

Miljödiplomering

Svenska kyrkans miljödiplomering är en framtagen arbetsmetod för de församlingar som vill arbeta mer strukturerat med miljö och hållbar utveckling. Miljödiplomeringen är ett redskap för dem som vill ställa om sin verksamhet så att den bidrar till en utveckling som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar för alla människor. Det som är unikt med Svenska kyrkans miljödiplomering är att den vilar på en teologisk grund, har en pedagogisk struktur och möjliggör en bred förankring samt att den bidrar till förändrade värderingar och hållbara rutiner.

Vill ni i er församling veta mer om miljödiplomering och hur ni kan komma igång med arbetet, kontakta stiftets handläggare för hållbar utveckling: Josefine Radon Bertilsson

Handläggaren finns också som stöd under hela arbetsprocessen.

Övrigt Stöd

Ett aktivt arbete med hållbarhetsfrågor bedrivs både på stiftskansliet och på nationell nivå. På hållbarhetsportalen finns stödmaterial och inspiration till hållbarhetsarbetet i din församling eller pastorat. Där kan du hitta praktisk vägledning, kring tex klimatberäkningar, men också inspiration till gudstjänster där skapelseansvaret står i fokus. Hållbarhetsportalen hittar du här

Det finns även ett klimat- och hållbarhetsnätverk i Strängnäs stift som ses 2 gånger per termin, hör av er till Josefine Radon Bertilsson om ni vill vara med!

Josefine Radon Bertilsson, Strängnäs stift
    2021-09-30