Din sökning gav 0 träffar

    Ett fel uppstod.
    Dölj bild

    Strängnäs stift

    Konsumtion och investeringar

    Vi kan gemensamt sporra näringslivet till omställning och bidra till klimatvänlig och hållbar konsumtion och produktion

    Exempelvis genom att arbeta med delmålen nedan

     

    - Ökad anslutning till ramavtal med klimatrelevans

    Granska ert egna köpbeteende; Vad köps? För hur mycket? Från vem? Av vem? På vilket sätt? Detta görs enkelt med hjälp av en spendanalys, i denna framgår antalet fakturor, hur många köp som gjorts och hur stora dessa varit, leverantörer mm. Spendnanalysen är kostnadsfri och görs av samverkande inköp på nationell nivå. Församlingar, pastorat och stift behöver däremot se till att verksamhetens kontrarapport skickas in till samverkande inköp för granskning. Om ni saknar spendanalys, kontakta samverkande inköp och fråga hur ni ska göra för att få en framöver. Här kan du kolla om det gjorts en spendanalys på er församlings inköp

    Målet med att granska inköpen är att minska antalet fakturor, dra ner på antalet mindre inköp och få bättre koll på leverantörerna. Att hantera en faktura kostar exempelvis ca 400 kronor. Att få koll på verksamhetens inköp och inköpsbeteende sparar alltså både tid och pengar. Dessutom får man bättre koll på varornas och leverantörernas klimatpåverkan. Ett enkelt sätt att se till att leverantörerna lever upp till ställda kvalitets- och hållbarhetskrav är att använda sig av de ramavtal som finns. Läs mer om vilka företag SvK har avtal med här  

    ​Genom bättre planerad verksamhet frigörs pengar till det vi verkligen vill ägna oss åt: den grundläggande uppgiften!

    - Informations och inspirationssatsning kring mat

    Frågan om livsmedelproduktion är i flera avseenden en del av rättvise-, hållbarhets- och klimat-frågorna och som sådan angår den Svenska kyrkan. Mats Ershammar har skrivit en essä som kan användas vid samtal och reflektion kring de etiska och teologiska aspekterna på mat och livsmedelsproduktion. Ladda ner (pdf).

    Vill du utveckla dina kunskaper kring vegansk mat? Se och lyssna på matbloggaren och kokboksförfattaren Gustav Johansson. Du kan genomföra den digitala, veganska cook-alongen som spelats in, eller lyssna på föreläsningen där han berättar om vegansk mat. Gör detta själv eller tillsammans med andra! All information du behöver hittar du på Hållbarhetsportalen

     

    Redaktör
    Pia Andersson, Strängnäs stift
    Innehållsansvarig
    Emilia Bergius, Strängnäs stift
    Uppdaterad
    2021-08-11
    X
    Dokumentid: 1535814- Webid: 28948 - Unitid: 5