Att jobba som Jourhavande präst i Strängnäs stift

Jourhavande präst är en tjänst som Svenska kyrkan gör som en samhällsinsats. Jourhavande präst är en del av församlingarnas själavårdserbjudande och kompletterar den själavård som erbjuds i församlingen. Genom Jourhavande präst erbjuder Svenska kyrkan akut samtals- och krisstöd. Man kan kontakta Jourhavande präst via tre kanaler: telefon, chatt eller digitalt brev.

Jourhavande präst i telefon

Jourhavande präst via telefon är öppen varje natt mellan 21-06. Telefonjouren är kopplad till 112 och samtalet är gratis för inringaren.

Stiften bemannar telefonjouren i ett antal timmar i månaden efter befolkningsmängd. Strängnäs stift bemannar i dagsläget 122 timmar i månaden. Den tekniska samtalshanteringen fördelar alla samtal nationellt så att den som ringer får prata med Jourhavande präst som finns någonstans i Sverige. Alla samtal är anonyma.

Hälften av stiftets jourtimmar (17 pass i månaden) bemannas av ett jourprästlag som jobbar på uppdrag mot stiftet. Den andra halvan bemannar ett kontrakt på rullande schema (17 pass i månaden).

I ett kontrakt kan man göra sitt bemanningsschema hur man vill. Man kan fördela jourpass mellan alla kontraktets församlingar/pastorat eller ha en annan lokal lösning. I församlingen/pastoratet beslutar kyrkoherden hur man fördelar jourpassen. I kontraktet utses en kontaktperson. Kontaktpersonen gör ett förslag på fördelning på jourpass mellan församlingarna/pastoraten, är kontaktperson för eventuella interna byten i kontraktet under kvartalet samt hanterar efterarbete med fakturering.

All schemaläggning sköter kontaktpersonen i samråd med Seija Vehkamäki, handläggare på stiftet.

Jourhavande präst på nätet - chatt och digitalt brev

Svenska kyrkan erbjuder Jourhavande präst även på två andra kanaler, via chatt och via digitalt brev.

Chatten (fem chattlinjer) är öppen söndag till torsdag kl. 20-24. Man går in på www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast. På samma sätt går man in om man vill skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst. Då får man svar från Jourhavande präst inom 24 timmar.

Stiften bemannar nätjouren i ett antal timmar i månaden efter befolkningsmängd. Strängnäs stift bemannar en chattlinje fyra gånger i månaden. Den digitala brevlådan för Jourhavande präst bemannar Strängnäs stift under två dygn i månaden.

Stiftet har ett litet jourprästarbetslag som jobbar med Jourhavande präst på nätet. Stiftet betalar detta i sin helhet och har skrivit överenskommelser med berörda församlingar.

Stiftets ersättning till församlingar/pastorat

Stiftet betalar helt Jourhavande präst på nätet. Stiftet ger ekonomiskt bidrag till församlingar/pastorat för deras bemanning av Jourhavande präst via telefon. Bidraget är 125 kr per arbetad timme efter fullgjort jourkvartal.

Jourprästen ska alltid bemanna telefonjouren i sin tjänst. Stiftet skriver en överenskommelse med församlingarna/pastoraten. I jourhavande präst via telefon skickar stiftet ett faktureringsunderlag efter jourkvartalets slut till församlingarna/pastoraten (officiella e-postlådan och kyrkoherden).

Utbildning och handledning

Det finns möjlighet att gå en halvdags introduktionsutbildning för präster som ska jobba som Jourhavande präst via telefon. Vid behov kontakta Jukka Laari. För att kunna jobba som jourhavande präst behövs särskilda inloggningsuppgifter som kan tilldelas av Seija Vehkamäki.

Stiftet erbjuder även handledning i grupp (i Strängnäs) för alla jourpräster:

25/3 och 23/6.

Elin Henningsson, Strängnäs stift