Färdplan för klimatet

Vad är egentligen Svenska kyrkans färdplan för klimatet? Vad ska stiften göra? Vad gör nationell nivå, och vad kan församlingen och jag som individ göra för att bidra och hjälpa till?

I färdplanen finns tre stora övergripande mål som sträcker sig till 2030 (se dem i spalten) och mindre delmål som vi ska nå till 2022. Klicka på bilden för att få veta mer!

Uppslag från stiftstidningen Portalen (nr 2 2021) som förklarar Svenska kyrkans färdplan för klimatet.

Tre steg till minskad klimatpåverkan
    1. Det första steget är att ta reda på hur din klimatpåverkan ser ut idag. Zero mission, en av Svenska kyrkans ramavtalsleverantörer, kan hjälpa er med kartläggningen. Ni kan också använda den mall för förenklad hållbarhetsredovisning som finns, denna hittas på Hållbarhetsportalen.

2. Det andra steget är att ta reda på hur du kan minska din klimatpåverkan och underlätta för andra att göra det samma.

3. Det tredje steget är att faktiskt se till att göra. Tiden är knapp och det gäller att hitta en balans mellan att mäta exakta effekter på de åtgärder man tänkt göra, och att agera utifrån sunt förnuft.

Genom att checka av att de åtgärder man faktiskt genomför ger den effekt man räknat med och berättar det för andra, bidrar man till att sprida kunskap och inspirera fler att göra mer.

Klimatbokslut
    För att mäta utsläpp används Greenhousegas protocols (GHG) tre scope. Alla församlingar/pastorat kan få en grund för Scope 1 & 2-klimatberäkningar utifrån inrapporterad data till nationella enkäten "Ekonomisk redogörelse". Denna kan ge underlag till en grundläggande klimatredovisning.

Är ni intresserade att börja mäta era utsläpp och vill veta hur ni ska ta nästa steg? Hör av er, så kan jag hjälpa till.  ​

Alla bidrag är viktiga
    Tips på hur du och din församling kan bidra hittar du inom de olika områdena nedan.

Kyrkans uppdrag

Energianvändning i byggnader

Produktion av förnybar el

Transporter, resor, maskiner, och markanvändning

Konsumtion och investeringar

• Förvaltning av skog och mark

-----------------------------------------------------------

Klimatet i fokus - nyheter och utbildningar

Ansök om pengar för att byta ut oljepannan - webbinarium 31/3
    Den 31 mars anordnas ett webbinarium om Klimatklivet för alla som funderar på att söka pengar för att fasa ut oljepannan eller för någon annan typ av klimatåtgärd.
    2022-03-11 08:28
    Transporter, bilar och miljö - seminarie 29/3
    Seminariet riktar sig till dig i församling och pastorat som är intresserad av att veta mer om transporter, bilar och miljö.
    2022-03-03 16:51
    Ansök om pengar för arbetet med klimatet
    Har du en idé om hur ditt pastorat eller församling kan arbeta med klimatet? Här får du information om hur du kan lämna in en projektidé och nästa ansökan behöver vara hos stiftets handläggare Emilia senast 8 mars.
    2022-01-31 14:10
    Fyra webbinarier om hållbarhet
    Svenska kyrkan, Sensus studieförbund, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen bjuder in till en serie på fyra seminarier under våren.
    2022-01-14 14:00
    Vi har vandrat från Strängnäs till Glasgow!
    I början av sommaren 2021 utmanades stiftets alla församlingar att anordna klimatvandringar på hemmaplan. Målet var att vi tillsammans skulle vandra från Strängnäs till Glasgow, snarlikt vandrarna i Pilgrim’s walk for future (walkforfuture.se)
    2022-01-14 13:00
    Webinarium om färdplanen för klimatet och inlämning av projektidéer
    Torsdag den 9 september, kl. 13.00-15.00, är nästa tillfälle att delta i ”Webinarium – Utveckla klimatarbetet”
    2021-09-02 14:38
    Save the date: Kickoff för klimatet 28 jan 2022
    Uppsala stift planerar att starta året 2022 med en digital kickoff för klimatet den 28 januari.
    2021-07-06 10:08
    Digital seminarieserie om hållbarhet
    Allt vi gör påverkar. Genom vår verksamhet, konsumtion, inköp påverkar vi människor, företag och miljö – både lokalt och globalt. Seminarierna vänder sig till dig i församling och pastorat som vill ha extra kunskap för att kunna uppgradera ert hållbarhetsarbete.
    2021-06-16 09:17
    Nytt digitalt diakonisamtal, onsdag 5 maj kl 8.15-9.30.
    Ansvaret för skapelsen. Möt Pär Friberg, kyrkoherde i Daga församling, Emilia Bergius, handläggare för Färdplan för klimatet och kollegor i stiftet för ett samtal om församlingsarbete, diakoni, tro och ansvaret för skapelsen.
    2021-04-28 08:45
    Ansök om pengar för arbetet med klimatet
    Har du en idé om hur ditt pastorat eller församling kan arbeta med klimatet? Här får du information om hur du kan lämna in en projektidé och nästa ansökan behöver vara hos stiftets handläggare Emilia senast 3 maj.
    2021-04-16 10:10
    1 2 < >