Etappmål

Etappmål till (och med 2022) ska

• Kyrkans uppdrag
    - Föra samtal om klimatkrisens andliga och existentiella aspekter.
    - Integrera klimatfrågan i församlingarnas arbete.
    - Fördjupa samarbetet mellan klimat och pilgrimsarbete.
    - Fira Skapelsetid.

• Energianvändning i byggnader
    - Eldningsolja och fossil naturgas i princip vara utfasade.
    - Alla Svenska kyrkans enheter ha gjort aktiva val av förnybar el och fjärrvärme (när det är möjligt.)
    - Klimatpåverkan från byggnadernas energianvändning halveras jämfört med 2017.

• Produktion av förnybar el
    - Det finnas konkreta förslag om hur produktionen av förnybar el kan ökas.
    - Det finnas former för stödjande insatser att utföras som projektutveckling, ramavtal, erfarenhetsutbyten och dialog med myndigheter.
    - Det finnas ett nationellt och flera regionala ramavtal för installation av solel.
    - Två till tre större projekt för produktion av förnybar el vara under utveckling.

• Transporter, resor, maskiner, och markanvändning
    - Digitala möten användas av fler stift, pastorat och församlingar än idag. (Här ingår även utbildningar i hur man bäst genomför digitala möten.)
    - 20 procent av pastorat och församlingar ha laddplatser för elfordon.
    - Det total antalet laddplatser var minst 300.
    - Minst 40 procent av de bilar som enheterna äger eller leasar ska vara el- eller hybridfordon.
    - Minst 60 procent av enheterna ska ha egna resepolicyer som främjar fossilfria färdsätt.
    - Goda exempel på flygfria resor i församlingar finnas på Hållbarhetsportalen.

• Konsumtion och investeringar
    - Anslutningen till Svenska kyrkans ramavtal och speciellt de med relevans för klimatet fördubblas.
    - Behovet av ytterligare avtal med klimat- och hållbarhetnytta ska undersökas och upphandlingar inledas.
    - En utbildning i hållbara investeringar tas fram.
    - Anslutningen till kyrkans hållbara Ethos-fonder öka.
    - Investeringarna i så kallade Impact-fonder och gröna obligationer ökas.
    - Samverkan med andra investerare och inköpare öka för att skapa stark efterfrågan på hållbar produktion och konsumtion.

• Förvaltning av skog och mark
    - En gemensam metod för redovisning av utsläpp och upptag av växthusgaser samt substitutionseffekten ska tas fram för implementering inom PLT på samtliga stift
    - Samtliga åtgärder för klimatnyttan ska balanseras mot biologiska, ekonomiska, sociala och andliga värden

PLT ska
    - Påverka till ett ökat träanvändande i byggnationer.
    - Fortsätta att driva på investeringar i sol- och vindkraft.
    - Verka för att skapa forum för kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte och gemensamma projekt för våra arrendatorer, med syftet att skapa ett hållbart och fossilfritt jordbruk.
    - Använda sig av möjligheten att påverka brukandet vid nyupplåtelse av arrenden om det anses lämpligt.
    - Sätta mål senast 2021 för en minskad klimatpåverkan.
    - Ska i sitt skogsbruk sträva efter att tillvarata den brukade skogsmarkens hela produktionspotential för ökad klimatnytta.
    - Ska ta stöd från aktuell forskning i arbetet med att öka skogarnas klimatnytta​

• Klimatanpassning och krisberedskap
    - Fortsätta att delta i totalförsvaret och krisberedskapsinsatser.
    - Ge stöd till människor som flytt situationer som uppstått på grund av klimatförändringars effekter.
    - Ge psykosocialt stöd i samband med kriser, både i Sverige och utomlands.
    - Rusta lokalsamhällen i utvecklingsländer där vi stödjer projekt.

Pia Andersson, Strängnäs stift
    2021-06-08