Dopprogram

Välkommen att vara med i Strängnäs stifts Dopprogram, ett sätt att mobilisera samtalet om dop i församlingen. Under året träffas alla församlingar som väljer att vara med under 4 dagar (2 under hösten och 2 under våren) i Strängnäs för gemensamt arbete.

Strängnäs stiftsorganisation har tillsammans med fyra församlingar drivit ett dopprojekt under tre år. Med erfarenhet och utvärdering från det startar hösten 2021 Dopprogrammet.

---

Under två terminer kommer församlingarna som anmäler sig till Strängnäs under fyra dagar för att arbeta med olika teman.

Dessa träffar är inspirationsträffar, det viktiga och stora arbetet är den process som sker hemma i församlingen. Detta kan ske i dialog med anställda vid stiftskansliet om församlingen har behov av det.

Varje församling väljer hur många medarbetare som åker till inspirationsträffarna. Tänk brett med många medarbetare, gärna anställda, ideella och förtroendevalda. Vi har plats för många!

Vill ni delta i nästa omgång? Anmäl er genom att mejla till helena.ahlin@svenskakyrkan.se senast 31/5.

I processen i församlingen kommer ni att beröra frågorna:

• Hur bjuder vi in till dop? Detta handlar om hur det praktiskt går till men också vilka bilder som används. Vilka känner sig inbjudna? Hur tillgängligt är det att boka dop?
    • Hur håller vi dopmotiv närvarande i församlingens vardag? Hur finns det närvarande i vår verksamhet? I våra lokaler? I våra medarbetare?
    • Rusta många ambassadörer för dopet.

Efter dopprogrammet vill vi att många medarbetare är rustade för att samtala om dopet, att lokaler förmedlar dopets möjligheter och ett inkluderande material kring kommunikation av dopet är framtaget. På så vis har vi dopet närvarande i församlingens vardag.

Kostnad: Församlingen bestämmer själva hur många medarbetare som kommer till Strängnäs, 120 kr/person för lunch och fika.

Frågor och anmälan: Kontakta stiftspedagog Helena Åhlin, helena.ahlin@svenskakyrkan.se eller 015223474

Datum för hösten 2022 är:

Tema 1 – Varför dop?

Onsdag 21 september kl. 9.00-16.30 på Stiftskansliet, Strängnäs
    Den här gången lägger vi grund för varför Svenska kyrkan har dop som ett av sina sakrament. Vi funderar bland annat på: Vad finns det för teologisk grund för dopet? Hur kan vi ha en kommunikation där dopet är ett självklart val för de föräldrar som är medlemmar? Hur ser dopfrekvensen ut i Sverige? I Strängnäs stift?

Gäst: Torbjörn Strand, fd kyrkoherde i Huddinge pastorat och Caroline Hedin, tidigare informatör Huddinge pastorat där de arbetat med en strukturerad modell för att arbeta med dopet. Nu är Torbjörn pensionär och Caroline arbetar på Streamstone. De utgår från arbetet de gjorde i Huddinge.

Tema 2 – Vad säger dopföräldrarna?

Tisdag 18 oktober kl. 9-16 på Stiftskansliet, Strängnäs
    Vilka bilder använder kyrkan för att berätta om dopet? Hur landar det hos dopföräldrarna? Vilka bilder använder de själva när de talar om dopet?

Gäst: Elin Lockneus, doktorand på Enskilda Högskolan.

Teman för våren 2023 är:

Tema 3-  Min egen bild av dopet

Torsdag 12 januari kl. 9.00-16.30
    Utifrån alla de bilder vi har arbetat med under föregående träffar och de bilder biskoparna skriver om i Ett biskopsbrev om dopet arbetar vi med att rusta oss själva att bli ambassadörer för att kunna tala om dopet.

Tema 4 - Dop i alla åldrar

Tisdag 21 mars kl. 9.00-16.30
    Dopet sker inte enbart när barn är små, hur kan vi samtala och kommunicera om dopet för de som är tonåringar och vuxna. Under det här passet tar vi hjälp av forskningen kring Existentiell hälsa.

Pia Andersson, Strängnäs stift
    Helena Åhlin, Strängnäs stift