Gör en egen Barnrättskub

Nu är det möjligt för dig som jobbar med barnrättsfrågor i församlingen att göra egna Barnrättskuber.

Ladda hem och skriv ut barnrättsmotiven och klistra på tex överblivna kopieringspapperskartonger, filerna finns längst ner på denna sida.

Samtal med barnen kring kuberna

Här finns förslag på hur barnrättskuberna kan användas vid samtal med barn.

Inledning

Kuberna har tagits fram för att kunna samtala med barn kring barnkonventionen och vad den betyder för barn i hela världen. Det är barnkonventionen som ska ligga till grund för alla beslut i församlingen. Det är utifrån den som man gör sin BKA. Vi ska se att vi inte bortser från någon artikel innan beslut fattas. Artiklarna på de kuberna som finns är valda utifrån vilka artiklar man utgått från när Örebrorapporten har tagits fram. Du kan läsa mer om hur artiklarna kopplades till barnens tankar i den. Du kan göra egna kuber genom att skriva ut sidorna på varje kub på denna sida. De passar ex på kopieringspapperskartonger.

Så här kan du använda kuberna

• Låt alla kuberna ligga utspridda på golvet.
    • Låt alla barn välja den de tycker bäst om, samtala om hur de valde.
    • Vilken är viktigast – kan ni bygga ett torn med den viktigaste överst? Alt ställa dem på en rad om barnen är mindre och inte kan stapla. Det blir också en bra samarbetsövning.
    • Kan vi ta bort någon kub och ändå ha allt vi behöver? I vilken av dessa finns du mest?/Vilken handlar om dig?
    • Vilken är till särskilt för dig?
    • Vad tänker du på för den här kuben (håll upp en). Får vi någon ledtråd av bilden? Ordet? Texten? Snurra på kuben för att undersöka ledtrådar.
    • Vad skulle vi själva vilja skriva/rita på den sidan som är tom?
    • Finns det någon du skulle vilja berätta vidare till någon annan?
    • Ha kort för alla kuberna som barnen kan ta med sig och lämna vidare till någon de väljer.

Om du vill arbeta vidare med de olika delarna av kuben kan du tex ställa frågorna:

• Om vi ställer alla kuber med bara bilderna synliga, vad ser vi då?
    • Kan vi se vad de handlar om?
    • Om vi ser bara texten – kan du rita en bild som förklarar den?​
    Elin Henningsson, Strängnäs stift
    2021-06-14