Barnledarutbildning, fördjupning

Som en sista utbildning i vårt 5-åriga projekt vill vi erbjuda er som har gått barnledarutbildningen på Sigtuna, Stjärnholm eller på distans fördjupning av det ni redan lärt er. Vi kommer att fördjupa oss i barn och teologi samt i hantverket att möta barnen

Syftet med utbildningen är att fördjupa barnsyn, teologisk grundsyn, didaktiska frågor samt reflektera över mötet mellan teologi och pedagogik.

Utbildningen är uppdelad i tre delar:

1. 1-3 september 2020 förträff för alla, på Stiftsgården Stjärnholm. Här kommer vi att fördjupa en del av det vi lärt, lära känna varandra och förbereda oss inför del 2.

2. I september-oktober 2020 gör vi resor till tre olika ställen som arbetar på olika sätt med barn i kyrkan. Ni väljer i er anmälan vilken resa ni vill vara med på. Läs mer om resmålen längre ner.

3. 9-11 februari samlas vi till ett avslutande seminarium där vi delar det vi lärt och reflekterar över vad detta betyder i min egen kontext. Även dessa dagar är på Stjärnholms stiftsgård utanför Nyköping.

En förutsättning är att du kan delta på alla delarna i utbildningen. Det är närvaroplikt eftersom utbildningen görs tillsammans med Sigtuna folkhögskola.

DATUM, TIDER OCH INFORMATION OM RESORNA

Förträff
    1-3 september 2020 på Stiftsgården Stjärnholm. Vi samlas kl. 12.00 den 1 september och avslutar med lunch den 3 september. Vi kommer både att ha litteraturseminarier för fördjupning och möta olika personer som sätter oss in i de sammanhang vi kommer att möta. Mycket är lika i våra kyrkor och en del skiljer sig åt.

Studieresor, 4 dagar

• Danmark – Köpenhamn 22-25 september 2020
      Här får vi vara med på ett upparbetat koncept som handlar om Babypsalmsång. Vi deltar på en samling och får prata med de som leder den. Vi kommer att få höra om ett projekt som heter Barn i kyrka, det har fokus på barn och kultur. Vi åker tåg till Köpenhamn, samling i Stockholm. Eventuellt blir det nattåg.
    • Norge – Oslo 13-16 oktober 2020
      Norska kyrkan har under flera år arbetat med ett systematiskt program för trosfördjupning för barn 0-18 år. Varje år samlas de till en konferens med mycket inspiration och seminarier. På den här resan deltar vi i Norska kyrkans Trosupplärningskonferens i Oslo, fördjupar oss i barn och teologi samt lär oss mer av dem som möter barnen och leder deras olika verksamheter. Vi åker tåg fram och tillbaka till Oslo, samling i Stockholm
    • England 19-22 oktober 2020
      Den här resan startar i Manchester, dvs. att du tar dig dit på egen hand, samlingsplats och tid meddelas senare. I Manchester gör vi studiebesök på bl.a. en församlings skola, vi lär oss också mer om Inclusive church och Messy church. Med reservation för att resorna på alla alternativ kan flyttas en dag framåt eller bakåt beroende på aktuella priser.

Uppföljning
    Den 9-11 februari 2021 träffas vi på Stiftsgården Stjärnholm för att ha lärandeseminarium från de olika resorna.

Litteratur
    När du anmält dig får du en litteraturlista som vi vill att du läser innan första träffen.

Kostnad
    Kostnaden för hela utbildningen är 3 000:-, -, inklusive boende i dubbelrum samt kost. Resorna till Norge och Danmark startar och slutar i Stockholm, resan till Manchester startar och slutar där. Till samlingspunkten betalar och tar sig alla på egen hand. Litteraturen står deltagarna själva för. Det går att välja mellan en faktura eller en delad på 2020 och 2021.

För mer information och frågor, kontakta någon i kursledningen:
    Strängnäs stift, Helena Åhlin, helena.ahlin@svenskakyrkan.se
    Strängnäs stift, Britt Norberg, britt.norberg@svenskakyrkan.se
    Stockholms stift, Elisabet Hillbratt, elisabet.hillbratt@svenskakyrkan.se
    Uppsala stift, Nina Carlsson Garlöv, nina.garlov@gmail.com

Anmälan
    Anmäl dig här senast 15/3 2020. Det finns 25 platser/resa, först till kvarn gäller!

Kursavgifterna är preliminära och kan komma att justeras. Vi tar bara undantagsvis emot anmälningar efter sista anmälningsdag, kurspriset är då 20% högre. Vid avbokning senare än 30 dagar före kursstart debiteras hela avgiften, vid styrkt sjukdom debiteras 10% av avgiften. Vid förhinder att delta kan platsen överlåtas. Kursavgiften faktureras av stiftet i efter sista anmälningsdagen.

Filer för nedladdning
    2019-10-02