Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Strängnäs stift

  Barnledarkonvent 2020

  Under två dagar samlas de barnledare som arbetar med barn 0-12 år på Stiftsgården Stjärnholm. Vi har föreläsningar och seminarier, den här gången under temat Dopet

  Årets tema för barnledarkonventet är Dopet, en av kyrkans grundläggande frågor. Hur kan dopet vara levande genom hela våra liv? Det är inte en engångshändelse som hände där och då utan vi lever i våra dop här och nu också. Under dessa dagar kommer vi att få lära oss mer om teologin kring dopet men också få inspiration kring att arbeta med dopet i våra verksamheter, både som systematiskt arbete kring dopuppföljning och genom att rusta oss själva att prata om dopet med barn och vuxna.

  För barnledare som inte har profilutbildning.​

  Barnledarkonventet görs i år i samarbete mellan Stockholms och Strängnäs stift, Svenska kyrkans unga samt Sensus.

  Programmet med föreläsare och seminarier kommer uppdateras löpande, här finns nu ett första smakprov på vilka som kommer. Seminarievalen sker på plats.

  Gemensamma föreläsningar​
  Dopets teologi – vad är det? Vad säger Svenska kyrkan kring dopet? Vad är våra grunder vi står på? Jag heter Niclas Blåder och är stiftsprost i Stockholms stift. Jag har arbetat ett antal år som församlingspräst, men också ett antal år som forskare inom teologi. Just den kombinationen av teori och praktik tycker jag är spännande, viktig och väldigt ofta utvecklande för det man gör. I det jag har skrivit har jag arbetet med blandade saker: mångfald, barn, kyrkoråd, luther – och nu senast en livstolkningsbok för barn, Nära dig. Det som knyter samman det jag arbetar med är viljan att få tänka över det kyrkliga vardagsarbetet.

  Ritens styrka. dopet och ritens betydelse för gruppen och den enskilda människan - Vad har riten för betydelse för individen och gruppen i dagens samhälle? Hur ska vi förstå ritens funktion i ett av världens mest sekulariserade länder? Seminariets leds av Linnea Lundgren, doktorand på avdelningen för forskning om det civila samhället på Ersta Sköndal högskola. ​

  Seminarier 
  Livsfrågan och Evangeliet, Bibeln i kyrkans undervisning. Så heter Jonas Eeks nya bok. Han menar att den hållbara kyrkan måste lyssna till de unga och samtidigt tala tro tillsammans med dem. Vi måste befinna oss i både kladdkakan och evangeliet. Vi måste berätta berättelser, men vilka är evangeliets berättelser? Både dessa berättelser och många andra har samma mönster. Det är också dopets mönster. Helena Åhlin, stiftspedagog i Strängnäs stift, leder detta seminarium..  

  Gjuta tennkors. Jesus sa: ”Den som dricker av det vatten jag ger blir aldrig mer törstig.” - Herre, ge mig det vattnet, svarar kvinnan han samtalar med. Vatten är ett av våra viktigaste levnadsvillkor och genom dopets vatten hör vi ihop med Gud. Dopets symboler förknippas ofta med t.ex. ett ljus, en ängel eller en vattendroppe. Men korset som symbol för dopet - hur går det ihop? I korsets tecken finns två relationer; den mellan människa och Gud och den mellan mig själv och andra, människa till människa. Seminarium om dopets och korsets teologi där du också får gjuta ditt eget kors i tenn och ta med dig hem som ett halsband eller armband.

  Dopvandring – gå en vandring i din egen takt. Här får du fundera kring olika bibelberättelser. Vad säger de dig? Den här vandringen är utomhus; under dopvandringen reflekterar du över texter, skulpturer och bilder som på olika sätt berättar om dopet.

  Dop i förändring. Vem väljer att låta döpa sitt barn och vem väljer bort dopet? Hur bemöter vi som medarbetare dessa och hur kommunicerar vi kring dopet? Seminariet ger en introduktion till den nyutkomna boken ”Dop i förändring- en studie av föräldrars aktiva val och församlingens strategiska doparbete” och den medföljande samtalsguiden. Guiden vill ge redskap och underlätta församlingens samtal om sitt strategiska doparbete. Seminarieledare: Sara Björk, verksamhetsutvecklare på Sensus studieförbund, präst i Svenska kyrkan och medförfattare till samtalsguiden Dop i förändring.

  Nära dig. Seminariet tar sin utgångspunkt i boken Nära dig. Hur tänkte vi, min hustru Anna och jag, när vi fick frågan: ”Kan ni göra en bok för barn som utgår från bibeltexter – och som ändå är utvecklande och förståelig. Ni har fria händer?” Vad var det då som blev viktigt för oss, vad blev mindre viktigt? Vi samtalar om att prata livsfrågor med barn. Och vi arbetar i mindre grupper med att  applicera bokens upplägg på nya texter och livsfrågor. Niclas Blåder, stiftsprost i Stockholms stift. 

  ”När jag berättar om dopet – vad kan jag säga? Vad vill jag säga?” Som medarbetare möter vi människor i livets olika skeden och får frågor att olika slag. Där finns ibland också frågorna om dopet: Vem kan döpas? Vad gör dopet för skillnad? Varför ska jag låta döpa mitt barn eller själv bli döpt? Vad är dopet? Det går inte alltid att ge korta och enkla svar, men under passet kommer vi att bekanta oss med olika bilder av dopet, teologin bakom och tillsammans formulera svar som kan bära för oss själva och då kanske även för andra. Sara Garpe, stiftsadjunkt i Stockholms stift leder seminariet. 

  Tid och plats
  Torsdag 9 - fredag 10 januari på Stiftsgården Stjärnholm.

  Kostnad
  2 900:- inkl. kost och del i dubbelrum på stiftsgården eller 2 400: - utan boende. Vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med under dagarna, därför kommer det i år att erbjudas endast dubbelrum på Stjärnholm. Du anger i anmälan vem du vill bo med. Om du inte har något särskilt önskemål kommer du få en trevlig rumskamrat när du checkar in på gården.
  Skulle du av någon anledning inte vilja sova i dubbelrum, hänvisar vi till hotell i Nyköping eller Oxelösund; då bokar och betalar du själv. 

  Kontakt
  Om du har frågor om dagarnas innehåll, kontakta Helena Åhlin, tfn 0152-234 74. Om du har frågor om anmälan, boende och kost, kontakta Anna-Maija Junnila, tfn 0152-234 83.

  Anmälan
  Anmäl dig här senast 8/12  Vid avbokning senare än 30 dagar före kursstart debiteras hela avgiften, vid styrkt sjukdom debiteras 10% av avgiften. Vid förhinder att delta kan platsen överlåtas. Vi tar bara undantagsvis emot anmälningar efter sista anmälningsdag, kurspriset är då 20% högre. Kursavgiften faktureras av stiftet i efterskott.​

  Redaktör och innehållsansvarig
  Anna-Maija Junnila, Strängnäs stift
  Uppdaterad
  2019-11-12
  X
  Dokumentid: 1459050- Webid: 28948 - Unitid: 5