Projekt Klimatresan – en otroligt snabb resa

På bara ett år halverades antalet ohållbara resealternativ för konfirmander i Stockholm stift. Under 2018 erbjöd Stockholms stift 174 alternativ på resor för konfirmander, varav 43 gjordes med flyg. Ett år senare var det bara 23 av de 184 alternativen som gjordes med flyg.

Klimatkrisen är sannolikt den största gemensamma utmaningen som mänskligheten någonsin stått inför. Den påverkar oss alla som lever under samma himmel, på samma jord. Klimatfrågan är en enormt stor utmaning som berör våra innersta känslor och värderingar. Det uppstår lätt en blandning av passivitet och resignation – en sorts klimatdepression som lägger hinder i vägen för den handlingskraft som behövs idag.

En del av styrkan i kristen tro är att den ger oss hopp och kraft att, driven av kärlek, lämna vanmakten bakom oss för att förändra och skapa nytt. Svenska kyrkan har därmed satt det ambitiösa målet att bli klimatneutrala 2030. Den resan är redan påbörjad och för att det ska bli möjligt måste alla områden vara med i den positiva utvecklingen, inklusive våra resor utomland som har en relativt stor klimatpåverkan. Projektet Klimatresan startade med syfte till att främja hållbara resebeteende med konfirmandgrupper. Resultatet på bara ett år visar på starkt engagemang för en mer hållbar livsstil och att människans kreativitet och förmåga att anpassa sig till förändringar är häpnadsväckande stor.

Projektet riktar sig till konfirmandgrupper då det är en grupp där klimatfrågorna är oerhört viktiga. Men det goda resultatet som uppkom på bara ett år hoppas vi nu ge effekter på resebeteende hos andra grupper inom församlingar och pastorat.

Coronapandemin influerade självklart till ännu bättre resultat 2020 där bara 7 av de 195 alternativ som erbjöds som gjordes med flyg. En siffra vi hoppas kvarstår eller minskar även när världen öppnar upp igen för resor efter pandemin.

Vi ni också ställa om till mer hållbart resande kontakta oss på Stockholm stift eller de församlingar som deltog, exempelvis Nacka, Skarpnäck, Tyresö, Brännkyrka, Högalid, Västermalm, Hägersten, Huddinge, Österåker, Lidingö, Sofia och Ekerö pastorat.

MER OM MÅLEN OCH ARBETSSÄTT

Projektets mål till år 2020 var:

• antalet församlingar som flyger med konfirmandgrupper ha halverats
    • antalet konfirmandgrupper som reser med flyg ha halverats
    • antalet församlingar som klimatkompenserar för sina resor med konfirmander ha fördubblats
    • en majoritet av konfirmander samt anställda och ideella ledare uppleva vinster med omställningen

Arbetssätt:

Vi arbetar med fyra olika områden. ​

• Fokusgrupp
      Där vi samlar medarbetare från församlingar som redan tidigare har ställt om resebeteenden. Detta för att samla erfarenheter och bygga nätverk.
    • Omställningsgrupp
      Där vi samlar medarbetare från församlingar som arbetar aktivt för att ställa om resebeteenden. Detta för att dela erfarenheter över vad som går lätt och vad som är svårt.
    • Omställarförsamlingar
      Där vi arbetar aktivt och konsultativt för att stödja konfirmandarbetslag och församlingsledningar som vill ställa om sitt resebeteende.
    • Kommunikation
      Dokumentation och spridning av goda exempel från församlingar som har ställt om eller är på väg att göra det. ​Vi vill också delta i samtalet och debatten som rör klimat, ungdomar och resande.

HÄR kan du ladda ned en presentation av projektet som PDF.

Anders Rune, Avdelningen för kyrkoliv
    2022-04-27