Kulturarvskommunikation

Stiftskansliets kulturarvskommunikation ska stärka och stimulera intresset för de kyrkliga kulturarven och främja församlingarnas arbete att nå fram till församlingsmedlemmar och allmänhet. Verksamhetsområdet kulturarv riktar sig till alla inom landets gränser, av särskild vikt är föräldrar till barn i låg och mellanstadiet, ungdomar, turister och kulturarvsintresserade. Som ett exempel på detta har filmen "De kyrkliga kulturarven" producerats.

Filmen är cirka 30 minuter lång och kan användas på webbplatser eller visas vid olika församlingsarrangemang.

För att kunna se filmen krävs en internetuppkoppling då den ligger på Svenska kyrkans Vimeo-kanal.​

Syftet med filmen är att lyfta fram kyrkorna och deras betydelse för landets utveckling mot ett demokratiskt samhälle men också att tillgängliggöra kulturarvet i stort och smått. Att visa på den potential de kyrkliga kulturarven har för att kunna utveckla kyrkans verksamhet och samverkan med övriga samhället. Filmen är också ett sätt att ge tillbaks något till alla som är medlemmar och som bidrar till den kyrkoantikvariska ersättningen så att kyrkor och kapell kan vårdas även i framtiden.

”De kyrkliga kulturarven” är en film av Per Anders Rudelius, Kultfilm och Leifh Stenholm, Kulturdoktorn AB och har producerats av Stockholms stift och är en del av Svenska kyrkans kulturarvsarbete. Projektledare var Rickard Isaksson.

2020-02-18