Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Intranät Stockholms stift

  Internationellt arbete

  Svenska kyrkan är en del av världens största gemenskap – den världsvida kyrkan. Var med och stärk de internationella frågorna i din hemförsamling.Tillsammans bär vi ett arbete som gör skillnad i världen, varje dag!

  Act Svenska kyrkan och Stockholms stift

   Som undgått ingen, har vi en Corona-pandemi i Sverige - och i hela världen. 
  Tyvärr fortsätter den; vi är många som hade hoppas att pandemin skulle vara över efter sommaren.

  Många utmaningar möter oss i kyrka och samhälle - det är svårt att veta vad som väntar bakom hörnet, när nu förhoppningsvis dödstalen minskar och smittläget förändras.
  Men så är det ju inte i alla länder. 
  Act Svenska kyrkan arbetar hårt i Act alliansen och med andra partners för att lindra pandemins skadeverkningar för de  fattigaste. 
  Hoppet är viktigare än någonsin. Hoppet om förändring, om rättvisa och hållbarhet,om att stoppa pandemin genom vaccin och vårdmöjligheter, stoppa klimatförändringarna och skapa en tryggare värld. 

  Jag kommer gärna ut till er internationella grupp och pratar strategi eller Act Svenska kyrkan eller vad ni önskar. 
  Vi håller oss givetvis på Corona-avstånd. 

  Var med och stöd Världens barn

  Skapad: 2020-09-24 11:34:00

  Årligen samlar Radiohjälpen, genom Världens Barn-kampanjen, in pengar för att kunna stötta barn som lever i utsatta situationer. Act Svenska kyrkan, är med och samlar in pengar och får också ta del av de insamlade pengarna. Act Svenska kyrkans avtalade andel av de insamlade medlen är 11 procent. I år kommer Act Svenska kyrkan att lyfta fram arbetet för barn på flykt i Myanmar. Fredag 2 oktober kl 20-22 är det direktsänd TV-gala för Världens Barn i SVT 1 och SVT Play. Som församling och internationell grupp går det utmärkt att engagera sig i Världens Barn med insamlingar, swish och kollekter.
  Läs mer om Act och Världens barn​


  Act Svenska kyrkan och Sida september 2020

   I somras kom besked från Sida att det mångåriga humanitära stödet till Act Svenska kyrkan riskerar att bli mindre. 


  Detta kom oväntat och Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén kommenterar det så här den 14 september:

  Act Svenska kyrkans humanitära arbete håller hög kvalitét. Det visar det internationella certifierings-systemet för humanitärt stöd; Humanitarian Quality Assurance Initiative. 
  Ändå föreslår Sida att avtalet med Act Svenska kyrkan som strategisk humanitär partner avslutas.
  Under den senaste programperioden uppgick Sidas stöd till ca 57-80 miljoner kronor per år.
  Internationella experter är förvånade och beslutet riskerar att slå mycket hårt mot alla de människor som nås av Act Svenska kyrkans humanitära insatser. Vi har genom åren haft ett stort och fruktbart samarbete med Sida, säger Erik Lysén, och har det kvar inom det långsiktiga utvecklingssamarbetet.
  I och med att vi inte längre kommer att vara strategisk partner med Sida inom det humanitära arbetet, innebär det att vårt arbete med psykosociala insatser i katastrof och krissituationer riskerar att bli utan finansiering, dvs det som vi menar är helt avgörande för att människor ska resa sig starkare.
  Coronapandemin har tydligt illustrerat hur världen hänger ihop i en krissituation, och vi har sett hur kyrkor och andra trosbaserade aktörer utgjort en nödvändig del av arbetet med de katastrofala effekterna av pandemin i både världen och Sverige

  - I stället för att bygga vidare på den erfarenheten av lokalt baserade humanitära insatser väljer nu Sida att mer fokusera på de större internationella aktörerna, såsom FN och stora humanitära organisationer. 
  FN organisationerna är mycket viktiga för samordning och övergripande, snabb respons, men jag menar att det behöver kompletteras med insatserna från de lokala aktörerna i civilsamhället, som alltid är de som först agerar i krissituationer och som finns kvar efteråt när de stora humanitära aktörerna har dragit vidare till nya krishärdar. Vad detta innebär för redan pågående humanitära projekt är en diskussion vi nu har med Sida. Vi hoppas självklart på en konstruktiv dialog om detta. Det ligger i allas intresse att hantera den här frågan ansvarsfullt, säger Erik Lysén.    


  Act-alliansen når fattiga och utsatta i över 125 länder och att Svenska kyrkan är med i det arbetet.
  Fastekampanjen inbringade 24 miljoner - ett bra resultat mitt i Corona-pandemin då kollekttillfällena minskade drastiskt genom att färre gudstjänster.  

  Alicia Nilsson som varit stipendiat i Filippinerna under hösten och Hampus Lind och William Ljungström Armah  som varit i Tanzania är nu hemma och kommer gärna ut och föreläser.
  Läs mer om våra föreläsare  

  Hösten 2020 

   Tyvärr är arbetet präglat av Corona-krisen. 
  Som sagt kommer jag gärna ut till er församling eller internationella grupp - och pratar strategi, olika idéer och tar upp de frågor ni har. 

  Vi kommer att ha en julkampanj som vanligt. 
  Julkampanjupptakten blir troligtvis digital som det ser ut nu.

  Temat för julkampanjen är i år  Bryt en tradition och fokuserar liksom förra julen på flickors utsatta situation, med ökat våld, risk för könsstympning och bortgifte.
    I dagarna har kampanjtidning och all information som behövs för årets julinsamling gått ut till alla ombud, församlingar och anställda. Läs mer på
   https://internwww.svenskakyrkan.se/act/julinsamlingen

  Vi erbjuder också en filmad kampanjupptakt (klar ca 15 sep) och ett webinarium med partner i Indien och Tanzania i november (båda länk ovan) är det särskilt viktigt att på alla vis som är möjliga arbeta för ett gott resultat i julinsamlingen. 

  Ladda ner PM om Act Svenska kyrkan hösten 2020

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Björn Ericsson, Häftstiftet
  Uppdaterad
  2020-09-24
  X
  Dokumentid: 1345167- Webid: 28950 - Unitid: 14