Hållbart pastoralt arbetet

Andreas Holmberg

"En del av vår roll är att vara hoppbärare" Biskop Andreas Holmberg Foto: Magnus Aronson

Utgångspunkten för Svenska kyrkans hållbarhetsarbete är att värna alla människors lika värde, att ekosystemen skyddas och att ekonomin respekterar planetens integritet och gränser. Som kristna kallar vi detta för att ta ansvar för skapelsen. I en hållbar värld lämnas ingen människa utanför och mänskliga rättigheter omfattar alla. Alla människor ingår i en större helhet – där allt hänger samman i en större väv av liv och sammanhang.

Svenska kyrkans hållbarhetsarbete täcker in alla delar av verksamheten. Såväl i praktiskt arbete och förvaltning som i gudstjänster, undervisning, diakoni och mission.

På nedan länkar hittar du stödmaterial och inspiration till hållbarhetsarbetet för det pastorala arbetet.

Här kan du läsa mer om Svenska kyrkan mål som vi tillsammans strävar efter att uppnå till 2030:

Vi ska lyfta andliga och existentiella aspekter samt uppnå klimatneutralitet för den egna verksamheten till år 2030.

Vi ska bidra till att målen uppnås och att samarbeta med andra för att nå goda resultat.

Här finnes mer info från Stockholm stift om hållbarhet ​

Här finnes mer info från Svenska kyrkan om hållbarhet

Tre reflektioner om hållbarhet

2021-06-09