Dataskyddsförordningen (GDPR)

Dataskyddsförordningen, eller GDPR som den också kallas, innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter. Förordningen började gälla den 25 maj 2018 och ersatte då personuppgiftslagen (PuL).

Förordningen gäller som lag i alla EU:s medlemsländer. Mycket i dataskyddsförordningen liknar de regler som tidigare fanns i personuppgiftslagen. Samtidigt innebär förordningen en rad nyheter som skärper kraven på den som behandlar personuppgifter jämfört med de regler som gällde tidigare.

Nationell nivås GDPR-projekt uppdaterar kontinuerligt sina sidor om dataskyddsförordningen och anpassningen till den. Länk till sidorna hittar du under Viktiga länkar till höger på den här sidan. Där hittar du bl.a. e-utbildningar, mallar för t.ex. personuppgiftsbiträdesavtal och annan matnyttig information. Det finns även en tidsplan där du kan se vad som är på gång i projektet.

Även Datainspektionen uppdaterar sina sidor om dataskyddsreformen kontinuerligt. ​Länk hittar du under Viktiga länkar till höger på den här sidan.

Stiftets stöd till församlingar och pastorat

Sidor med information och mallar till stöd församlingar och pastorat är under uppbyggnad och publiceras och länkas upp här nedan i takt med att de publiceras. På respektive sida finns mallar och checklistor.

OBS:

Det material som läggs upp på dessa sidor har tagits fram och bekostats av Stockholms stift och Uppsala stift som stöd för församlingar och pastorat i dessa stift.

Om du tillhör något annat stift och är intresserad av att ta del av detta material som en del av ditt stifts stöd till församlingar och pastorat är du välkommen att kontakta:
     t.f avdelningschef Erik Hagman på Stockholms stiftskansli tel: 08-508 94 086 för mer information om fördelning av kostnaderna för materialet. För visst material finns också upphovsrätt för Monika Wendleby som ska iakttas.

Skapad:2019-04-17 15:42:00

Uppsala och Stockholms stift har ett gemensamt nätverk för dataskyddsombud för dataskydd som träffas fyra gånger per år. Hösten 2020 hålls digitala träffar 22 september, 24 oktober och 26 november.

Läs mer och anmäl dig till träffarna

Rikard Johansson, Häftstiftet
    2020-04-09