Biskop Andreas Holmberg

Foto: Magnus Aronson

Andreas Holmberg vigdes till biskop för Stockholms stift den 22 september 2019. Han valdes till biskop i mars 2019 och efterträdde Eva Brunne.

Andreas Holmberg är född 1966 och delvis uppvuxen i Tanzania. Han prästvigdes 1993 för Stockholms stift. Han har tidigare varit församlingspräst i Stockholm och teologisk lärare i Tanzania. 2012 började han arbeta som stiftsadjunkt med ansvar för gudstjänstfrågor och vuxet växande. 2019 disputerade han på avhandlingen Kyrka i nytt landskap, om den teologi som växer fram i svenskkyrkliga församlingar som verkar i mångkulturella och mångreligiösa miljöer.

Det är i församlingen det händer

– Jag känner mig inspirerad och glad inför den uppgift jag nu går in i! Jag kommer att fokusera på att finnas till för församlingarna. Det är där det händer! Där kan vår längtan att möta det heliga finna vägar. Där finns verktyg för att bli uppkopplad på Gud. Där erbjuds olika sätt att lära känna han som är grejen, Jesus. Och i kyrkorna finns mängder av olika sammanhang där vi människor får chans att mötas och bygga relationer, säger Andreas Holmberg.
    – Som biskop vill jag också visa att troende människor är en fantastisk resurs i byggandet av det goda samhället. Religioner och religiösa människor utmålas alltför ofta som främst ett problem, trots att vi i första hand är en enorm tillgång för både Sverige och här i Stockholm.

BISKOPENS VALSPRÅK

Bli kvar i min kärlek

Ur Johannesevangeliet 15:4

För mig har Jesu uppmaning att bli kvar i hans kärlek med åren blivit det allra viktigaste som Jesus säger till mig.
    Varje dag inbjuder han mig på nytt: ”Bli kvar i min kärlek!”. Och jag övar mig i det. Att bli kvar i Jesu kärlek är en uppmaning till tre saker som är avgörande i varje kristens liv och för kyrkans liv:

Kom ihåg vem du är!
    Vi är Guds älskade och Jesu lärjungar.

Räkna med Gud!
    Vi behöver leva i bön, leva med Bibeln och leva av mässan.

Älska!
    Vi är kallade att älska varandra, våra medmänniskor och hela skapelsen.

Med mitt valspråk vill jag påminna dig, mig själv och hela kyrkan om denna dagliga kallelse från Jesus: Bli kvar i min kärlek!

Stiftsmässa

Skapad: 2019-09-18 14:07:00

Stockholms stifts biskop firar mässa varje torsdag kl 12.00 i Storkyrkan.Ett stående inslag är att be för vänstift, förtroendevalda och medarbetare. I förbönen nämns en kyrka eller ett stift i Borgågemenskapen.

2020-03-30