Barnkonsekvensanalys

Foto: Albin Hillert /Ikon

Vad innebär det att göra barnets röst hörd? 2012 tog Kyrkomötet ett modigt beslut. Då bestämde man att det ska göras en barnkonsekvensanalys inför alla strategiska och långsiktiga beslut som tas på alla nivåer inom Svenska kyrkan.

Barnkonsekvensanalys (förkortat BKA) infördes från den 1 januari 2013, i både församlingar och stift. Det handlar om att barnens bästa ska vara i åtanke när beslut tas, så att inga av artiklarna i barnkonventionen kränks. Det är viktigt att  barn och unga är delaktiga i bar​nkonsekvensanalysarbetet. Barn och unga ska få ta plats och bestämma i frågor som rör dem i strategiska beslut. Det innebär till exempel församlingsinstruktion, budget, försäljning/köp av lokaler/mark och tillsättande eller förändring av tjänster.

Barnkonsekvensanalys är fortfarande något som känns stort och okänt för många. Tillsammans trampar vi upp mark i hur arbetet kring Barnkonsekvensanalys ska ske i framtiden. För barn och unga är inte bara kyrkans framtid, de är också kyrkans nutid. Stiftskansliets Team 0-18 samarbetar med Sensus och Svenska Kyrkans Unga för att göra bästa möjliga arbete. Tillsammans håller vi i utbildningar för förtroendevalda och anställda. Vi svarar på frågor, funderingar och reder ut begreppen kring Barnkonsekvensananalys.

”Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte: Guds rike tillhör sådana som de. Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett barn, han kommer aldrig dit in.”- Lukasevangeliet 18:16-17

Elisabet Hillbratt, Häftstiftet
    2020-02-11