Utgivningsbevis till hemsidan

Foto: Skara stift

Det finns många fördelar med att ha utgivningsbevis för pastoratets hemsida. Därför bör alla skaffa ett sådant.

Precis som med tryckta tidningar kan man skaffa utgivningsbevis för det som publiceras på webben. Det innebär en rad fördelar.
       Med ett utgivningsbevis blir sidan juridiskt skyddad i större omfattning. För den hemsida som saknar utgivningsbevis gäller exempelvis dataskyddsförordningen fullt ut, med allt vad det innebär av regleringar kring personuppgifter.
       Med utgivningsbevis är det i stället i första hand yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, som reglerar det juridiska. Den ger större rättigheter till publicering, och reglerar också vem som har ansvar för publiceringen.
       Detta innebär inte att Svenska kyrkan ska strunta i etiska riktlinjer för hur man exempelvis publicerar bilder. Men vardagsarbetet blir i många fall lättare med YGL.

Sök för egna delen
    Fram till 2019 finns en gemensam ansvarig utgivare för hela webbplatsen svenskakyrkan.se. Men eftersom denna webbplats är mycket omfattande är det möjligt att söka utgivningsbevis för pastoratets egen del.
       Skara stift avser exempelvis att söka för allt som publiceras under svenskakyrkan.se/skarastift. Utgivningsbevis har redan beviljats för Göteborgs stift och för några församlingar enligt den principen.

Ansök via internet
    Ansökan om utgivningsbevis görs hos myndigheten för press, radio och tv. På deras hemsida finns all information och en särskild sida för ansökan. Rent formellt kallas det för utgivningsbevis för databas.
       Innan den kan användas måste man registrera en användare. När blanketten fylls i gäller det att ha framme namn och övriga personuppgifter på ansvarig utgivare. Enklast är att ha samma ansvariga utgivare för hemsidan som för församlingsbladet.
       På frågan om serverns placering är svaret Stockholm. På frågan om databasens namn skriver man svenskakyrkan.se/ + den egna församlingens namn.
       Observera att utgivningsbevis för tryckta publikationer fortfarande utfärdas av patent- och registreringsverket. Det finns alltså två olika myndigheter som sysslar med näraliggande frågor och som det gäller att hålla isär.

Du kan läsa mer på myndighetens hemsida.

Sven-Erik Falk, Skara stift
    2018-05-22