Uppdatering 18 januari
Begravningsgruppen på kyrkokansliet rekommenderar att upp till tjugo deltagare på begravning ska gälla både vid begravningsgudstjänster och vid borgerliga begravningsceremonier. Detta under förutsättning att lokalen tillåter att deltagarna kan hålla rekommenderat avstånd till varandra. Som huvudman för begravningsverksamheten och som fastighetsägare har församlingen ansvaret för att de lagar, regler och rekommendationer som gäller följs i lokalerna där gudstjänsten eller ceremonin äger rum.
Minnesstunden är däremot inte en del av begravningen och betraktas som en privat sammankomst. Om närstående önskar ha minnesstund i församlingens lokaler får upp till åtta deltagare vara med på den.
Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare får tills vidare inte hållas inom Sverige. Dit hör exempelvis gudstjänster och förrättningar (med undantag för begravningar där 20 deltagare tillåts). Utöver de åtta deltagarna finns möjlighet för ett fåtal tjänstgörande - se det tidigare uttalandet från biskoparna längre ner på denna sida, från 24 november.
Uppdatering 15 december
Från och med 15 december ändrar Försäkringskassan tidsgränserna för intyg när det gäller sjukpenning och vab. Intygen kommer begäras in från dag 22. För smittbärarpenning krävs fortfarande intyg från första dagen. Läs mer om de ändrade tidsgränserna på Försäkringskassans webbplats
Uppdatering 24 november
Med anledning av att biskopsmötet efter möte mellan statsministern, kulturministern och representanter för trossamfunden förstår att tolkningen av åtta-regeln i till exempel gudstjänstsammanhang (inklusive dop- och vigselgudstjänster) är maximalt åtta deltagare exklusive medverkande har uttalandet från Svenska kyrkans biskopar uppdaterats enligt följande:
Uttalande från Svenska kyrkans biskopsmöte 16 november (uppdaterat 24 november)
I enlighet med de bestämmelser som gäller från den 24 november 2020 ger vi följande gemensamma råd och rekommendationer:
- Värna den diakonala omsorgen
- Fira gudstjänst på de sätt som är möjliga, digitalt, eller fysiskt med max 8 personer närvarande exklusive medverkande. Medverkande utöver de åtta bör innefatta så få personer som möjligt.
- Ge fortsatt möjlighet till dop och vigsel, med max 8 personer närvarande exklusive medverkande. Medverkande utöver de åtta bör innefatta så få personer som möjligt. Håll kontakt med dem som av olika skäl vill skjuta upp.
- Ge fortsatt möjlighet till begravning, med max 20 personer närvarande, exklusive medverkande. Medverkande utöver de 20 bör innefatta så få personer som möjligt.
- Håll kyrkorna öppna, gärna med präst/diakon på plats i möjligaste mån.
- Låt kyrkklockor ringa vid gudstjänsttid som en maning till bön.
Uppdatering 20 november
20 deltagare tillåts vid begravningar. Regeringen har beslutat om ett undantag från den "8-regel" vid allmänna sammankomster som träder i kraft den 24 november för, till att börja med, fyra veckor framåt.
Läs pressmeddelande från Svenska kyrkan här
Biskop Åke betonar även i ett brev till stiftets kyrkoherdar vikten av begränsa antalet tjänstgörande så långt det är möjligt, utöver det maximala antalet av 20 anhöriga.
Uppdatering 19 november
Svenska kyrkan yttrar sig om regeringens förslag om allmänna sammankomster och föreslår att begravningar undantas från bestämmelsen om max åtta deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Istället föreslås att taket blir 20 deltagare exklusive medverkande. Regeringen väntas fatta beslut inom kort.
Här hittar du mer information och kan läsa hela yttrandet.
Uppdatering 17 november:
Uppdaterade sidor på det nationella intranätet gällande pandemin och de nya restriktionerna:
Rekommendationer om coronapandemin ses över
Kommunikationsmaterial inför julen
Uppdatering 16 november:
Gemensamt uttalande från Svenska kyrkans biskopar
Obs! Uttalandet har uppdaterats. Se info från 24 november ovan.
----
Ändrad rekommendation för personer över 70 år samt riksgrupper
Folkhälsomyndigheten bedömer att det inte längre finns anledning att vidhålla den särskilda rekommendationen för personer som är 70 år och äldre, samt för riskgrupper som har omfattats av samma råd. Från och med 22 oktober gäller att personer som är 70 år och äldre omfattas av de allmänna råd som gäller för alla. Läs mer här
Beslutsfattande organ
Årsredovisningens behandling i coronatider
Kyrkostyrelsen har beslutat om möjlighet till sammanträden på distans. Vissa kriterier ska dock vara uppfyllda. Läs mer här
Guide för digitala möten
Skara stift har sammanställt en guide till några olika alternativ för digitala möten. Läs mer här.
Gudstjänst och nattvardsfirande
Ordning för minnesgudstjänst I den tid vi nu befinner oss behöver begravningar ibland ske utan att släkt och vänner har möjlighet att närvara. Därför har biskopsmötet tagit fram en ordning för minnesgudstjänst som kan användas när begravningsgudstjänst redan skett, eller när gravsättning skett utan en begravningsgudstjänst. Läs mer
Biskopsmötets dokument "När vi inte kan fira nattvard under Coronakrisen" hittar du här
Nu finns information om vad som kan vara bra att tänka på vid digitala gudstjänster och andakter, utifrån innehåll, teknik och juridik. Läs mer här
När det gäller gudstjänst och nattvard avgör kyrkoherden i varje pastorat/församling hur det ska firas och vad som gäller lokalt. Har du frågor kring detta, vänd dig till din kyrkoherde.
Läs hälsningen från biskop Åke på Skara stifts webbplats
Så här skriver Svenska kyrkan på nationell nivå
Barn och unga
Barn- och ungdomssidan uppdaterad med information om konfirmation
Här hittar du stöd och material i arbetet bland barn och unga under den tid då coronaviruset sprids.
Kör- och musikverksamhet
Svenska kyrkan har tagit fram rekommendationer för kör och musikverksamhet. Även Sveriges yrkesmusikerförbund har tagit fram riktlinjer.
Svenska kyrkan är en av landets största arrangörer av konserter och arrangemang. Många frilansande musiker har drabbats hårt under coronapandemin. Svenska kyrkan har tagit fram tagit fram råd och vägledning angående hanterandet av inställda konserter och musikgudstjänster.
På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du också läsa mer om rekommendationer när det gäller körverksamhet under Covid-19.
Diakoni
Själavård och samtal Här hittar du råd och stöd om själavård och samtal.
Här finns länkar till sidor om diakoni:
Stöd och material om själavård och samtal
Hjälp och stöd för dig som arbetar med migrationsfrågor
Information om att söka medel från Radiohjälpen
Råd och stöd i arbetet bland äldre
Råd och stöd i arbetet med ideella medarbetare
Samlingssida om diakonalt stöd
Sjukhuskyrkan på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har tillsammans med Myndigheten för stöd till trossamfund tagit fram ett förslag på avskedsord att användas av personal i samband med dödsfall på exempelvis äldreboenden. Orden är allmänmänskliga och kan riktas till alla. Dokumentet kan, om så önskas, spridas till personal på äldreboenden inom församlingens/pastoratets område. Ladda ner dokumentet
Kommunikation
Kommunikationsmaterial inför julen
Vad som gäller beträffande verksamhet, gudstjänstfirande och nattvard skiljer sig lite åt i olika församlingar/pastorat. Kom ihåg att tydligt berätta vad som gäller lokalt och att uppdatera facebook-sidor och webbplats med korrekt och aktuell information.
Begravningsverksamhet och information till arbetsgivare
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation om covid-19 - för arbetsgivare och kyrkogård
Arbetsgivares ansvar för att minska risken för spridning av covid-19
Säkerställ nödvändig verksamhet genom att göra en kontinuitetsplan. Det finns mallar att använda eller utgå ifrån.
Kontinuitetshantering
Mall för kontinuitetsplan
FAQ: Frågor och svar om begravningsverksamhet och coronavirus
Vad gäller begravningsverksamheten och information till arbetsgivare samlar Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation löpande information på intranätet: https://internwww.svenskakyrkan.se/arbetsgivare/begravningsverksamhet
https://internwww.svenskakyrkan.se/arbetsgivare/om-coronavirus-covid-19-for-arbetsgivare-och-begravningshuvudman
https://internwww.svenskakyrkan.se/arbetsgivare/arbetsgivarfragorx
Om du är sjuk, orolig eller vill veta mer
För information om Coronaviruset, börja med att söka på
Folkhälsomyndigheten.se
1177.se
Krisinformation.se
11313.se
Om du inte hittar det du söker och har allmänna frågor om viruset kan du ringa 113 13. Information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar. Om du är sjuk ska du vända dig till sjukvården via 1177. Om du är orolig är du välkommen till din församling. Jourhavande präst nås via 112 eller via chatten på nätet.
Skara stift följer utvecklingen
Skara stift följer tillsammans med krishanteringssamordningen på nationell nivå löpande utvecklingen av coronaviruset. Svenska kyrkan har regelbundet kontakt med ansvariga myndigheter, bland andra utrikesdepartementet (UD) och Socialstyrelsen.
Vid tidigare internationella utbrott av bland annat ebolavirus och svininfluensa togs nationella riktlinjer fram för begränsning av smittspridning. Om myndigheterna utfärdar liknande instruktioner för coronaviruset kommer sådan information att gå ut.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/coronavirus/fragor-och-svar-om-nytt-coronavirus
Utrikesdepartementets rekommendationer:
https://www.regeringen.se/uds-reseinformation
https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader
Livsmedelverkets råd om bra mat för äldre:
https://www.livsmedelsverket.se/aldre https://www.livsmedelsverket.se/bestall-ladda-ner-material/sok-publikationer/broschyr/rad-om-bra-mat-for-aldre