Ny handbok på pingstdagen

Foto: Alex & Marrtin/IKon

En ny kyrkohandbok tas i bruk pingstdagen 20 maj 2018. Processen för att ta fram den nya kyrkohandboken har pågått under många år.

Kyrkohandboken innehåller ordningar för gudstjänster, till exempel högmässa, dopgudstjänst och vigselgudstjänst.
       - Jag kan med glädje konstatera att Svenska kyrkan har fått en kyrkohandbok som antagits med brett stöd, konstaterade ärkebiskop Antje Jackelén, sedan kyrkomötet antagit den nya handboken vid sitt sammanträde i november 2017.
       Hon understryker att det är en bra kyrkohandbok som Svenska kyrkan fått.
       - Personligen är jag mycket glad över att dopets ställning stärkts genom att vi fått en doppåminnelse i kyrkohandboken, säger hon.

Kyrkohandbokens musik ska kompletteras
    Kyrkomötet gav också kyrkostyrelsen i uppdrag att arbeta vidare med gudstjänstens musik. Den ska ta fram kompletterande musik till Gudstjänstmusik A, B och C i den nya handboken.
       Arbetet ska ske genom att tillsätta en kommitté av sakkunniga musiker och teologer med uppdraget att självständigt, efter en öppen inbjudan, välja ut och bearbeta musiken.

När kommer den nya kyrkohandboken?
    Kyrkohandbokens huvudvolym och musikvolymen kommer att publiceras digitalt på nätet under vintern.
      Kyrkohandbokens bokvolymer kommer sedan att kunna beställas från Verbum för leverans från mitten av mars. Det befintliga webbverktyget ska också uppdateras med den nya kyrkohandboken. Det arbetet beräknas vara färdigt den 1 april.

Sven-Erik Falk, Skara stift
    2018-01-23