Musiken i församlingen - Hur kan musiken möjliggöra möte med Gud och ge en erfarenhet av evangelium?

Foto: shutterstock.com

Att kyrkans musik är viktig håller nog de flesta med om och i den evangelisk-lutherska traditionen har musiken alltid haft ett framträdande plats. Men vad betyder det att den är viktig? Målet med kursen är att bredda och fördjupa sin förståelse av musikens betydelse och mötet mellan musik och teologi. Vi kommer samtala om mötet och föreningen mellan tonspråk, textspråk och talspråk. Hur kan musik möjliggöra möte med Gud och ge en erfarenhet av evangelium?

Under förmiddagen kommer vi möta Ola Sigurdson, professor i religionsvetenskap, Göteborg, som kommer att föreläsa och leda oss i samtal under temat ” Musik, atmosfär och teologi”

Under eftermiddagen kommer vi samtala om hur vi kan applicera våra tankar om musik och teologi från förmiddagen på vårt lokala församlingsarbete. Vad är vårt uppdrag? Kyrkomusikern har givetvis ett särskilt ansvar men hur kan kyrkomusiken bli hela arbetslagets angelägenhet? Hur skapar vi motivation och vad är viktigt när vi ska arbeta tillsammans i team.

Hur kan vi se på varandra som lika viktiga delar i helheten men också tydliggöra olikheterna i de roller vi har? Efter ett år av pandemi kan mycket i församlingsarbetet dessutom kännas osäkert. Kommer körerna finnas kvar? Kommer gudstjänstdeltagarna komma tillbaka?  Målet med eftermiddagens pass är att hitta en gemensam strategi för församlingens musikverksamhet i en ny tid.
    Charlotte Råwall, Leg psykolog, organisationskonsult, kommer leda oss under detta pass.

Kursen riktar sig till församlingspedagoger, kyrkomusiker, präster och diakoner.

Tid och plats:
    30 september 09.00-16.00 digitalt möte via Zoom