Musik i Skara stift

Foto: Per Hård af Segerstad

I Skara stift finns cirka 170 anställda kyrkomusiker. De möter varje vecka människor i alla åldrar i gudstjänster, kyrkliga handlingar, konserter, körer och undervisning med mera. Här hittar du material om musikanvändning, orgelundervisning, rekrytering och annat matnyttigt som har med kyrkomusik att göra.

I den evangelisk-lutherska traditionen, som Svenska kyrkan tillhör, har sång och musik alltid haft en framträdande plats. Martin Luther menade att musiken är en av Guds främsta gåvor och han ville att församlingen skulle vara delaktig i gudstjänstens musik.

Musikens främsta uppgift är att väcka tro, förmedla livsmod, skapa gemenskap och tolka livets olika skeenden.

Skara stift har en musikkonsulent som arbetar med att stödja och inspirera kyrkomusikernas arbete. Detta sker genom fortbildning, projekt och rekrytering.

Musikanvändning

Information om att köpa originalnoter och teckna avtal med STIM​ samt användning av Spotify i Svenska kyrkan hittar du här.

Orgelundervisning och rekrytering

Vår främsta uppgift som kyrka är att rekrytera lärjungar! Men vi måste också aktivt börja tänka rekrytering när det gäller alla olika yrkesprofiler i Svenska kyrkan.

Orgeln är fortfarande en mycket viktig inkörsport till kyrkomusikeryrket och mycket görs i stiftet när det gäller orgelspel bland barn och unga!

Fortbildning och inspiration

Musikgudstjänster och konserter

Kyrkomusiken är en viktig del i kyrkans liv.

I Skara stift finns ett stort utbud av musikgudstjänster, konserter, lunchkonserter m.m.

På webbplatsen hittar du ett urval av musikgudstjänster och konserter samt kan tipsa om musikevenemang i din församling.

Catharina Sundqvist, Skara stift
    2019-05-09