Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Skara stift

  Kongress för församlingspedagoger och annan pedagogisk personal i Svenska kyrkan

  Foto: pixabay.com

  Den 18-19 januari arrangeras Kongress för församlingspedagoger och annan pedagogisk personal i Svenska kyrkan. Temat är "Lärandet i mötet - med Gud, varandra och sig själv”.

  Välkommen till kongress för församlingspedagoger och annan pedagogisk personal i Svenska kyrkan – en mötesplats kring lärandet som sker i mötet. Det är i det genuina, ömsesidiga mötet som ett verkligt lärande kan ta form. Mötet med varandra, mötet med Gud och mötet med mig själv leder mot insikt och förståelse.

  Kongressen blir en blandning av möten, samtal, utställningar, inspirerande föreläsningar och workshops/seminarier. 

  Medverkar gör bland andra Skara stifts biskop Åke Bonnier och Lotta Björkman. Lotta är utbildningskonsult och författare inom normkritik samt lärare vid Södertörns högskola.

  Kongressen arrangeras av Skara stift, Yrkesföreningen församlingspedagoger i Svenska kyrkan, Sensus och Svenska Kyrkans Unga. Den äger rum på Flämslätt, Skara stifts kurs- och stiftsgård mellan Skara och Skövde.

  PROGRAM FÖR DAGARNA

  Torsdag 18 januari

  09.30 Mötesbyrå öppnar, kaffe och fralla

  10.00 Inledning   10.10 Seminarium för alla:
  Under ytan – en förunderlig nåd. Det lilla brödet och den lilla mängden dryck av vinstockens frukt både skrämmer och lockar. Är jag värdig? Tror jag tillräckligt? Kan jag tillräckligt? Får alla döpta vara med? Och hur kan jag förstå mer av den himmelska måltiden? Input och delande om den konkreta Kristusnärvarons mysterium. Åke Bonnier, biskop i Skara stift.  

  11.15 Samtal i grupper     

  12.00 Lunch  

  13.30 Workshops/seminarier (a-g) Obs! Väljs vid anmälan!                        

  a) Stjärnans väg – ett mobilspel för konfirmander Stjärnans väg är ett quiz-baserat spel. Du ska svara rätt på frågor bland fällor och livlinor, samla på artefakter, utmärkelser, kistor och guld. Gå genom dödsskuggans dal eller led en andakt med andaktsmaterialet. Ett spel för konfirmanden, deras föräldrar, konfirmandarbetslaget eller för den som bara vill testa sina kunskaper. Workshopen leds av komminister Peter Håkansson, Tidaholm.

  b) OBS! SEMINARIET UTGÅR! (Novum, digitalt konfirmandmaterial. En introduktion i Novum - en digital plocklåda fylld med filmer, musiktips, faktatexter, inspirationstexter, samtalsförslag, bibelhänvisningar och psalmförslag. Låt dig inspireras, skapa och dela eget material eller följ de färdiga förslagen. Leds av Kristina Wärnblom, Verbum.)                           

  c) I gemenskap blir vi till! Ett seminarium om positiva mötesplatser för samarbete, som t ex Familjecentralen och idrottsföreningar. Vi pratar och hjälps åt att få syn på hur vi som kyrkan kan växa och bidra till gemenskap utanför våra kyrkobyggnader… Seminariet leds av Lisa Öhgren, församlingspedagog i Svenska kyrkan Tidaholm.

  d) ”Att bli till…” - En djuplodande workshop om människors längtan som ledstjärna för kyrkans uppdrag. Det blir existentiellt, utmanande och mycket utrymme för samtal och interaktion." Seminariet leds av Peter Svärdsmyr, församlingspedagog och författare till boken Att bli till…                                                                                        

  e) Pedagogiska metoder och lärande. Människor har olika behov för att lära, förstå, motiveras och utvecklas. Att som ledare kunna utgå ifrån deltagarnas olika behov är ofta en utmaning för dig som ledare. Workshopen leds av Jakob Lindkvist, verksamhetsutvecklare, Sensus studieförbund.        

  f) Plan för lärande och undervisning. I ”Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete” står det att församlingen behöver en plan för lärande och undervisning. Under seminariet samtalas om vad en didaktisk reflektion i församlingen kan inriktas på, det nödvändiga mötet mellan teologi och pedagogik i den processen och hur en reflektion över församlingen egen pedagogiska och didaktiska praxis kan utformas. Leds av Jan-Erik Melin som arbetar konsultativt med stift och församlingar kring församlingspedagogik och har varit process- och innehållsansvarig i Dela Tro Dela Liv projektet kring att skriva en Plan för lärande och undervisning.+ Maria Wingård som är pedagog och teolog. Hon är handläggare på kyrkokansliet i Uppsala för Dela tro - dela liv.

  g) I mötet där all får va med… I våra grupper finns ofta någon med behov av särskilt stöd. Det kan vara en synlig eller osynlig funktionsnedsättning. Vi vill att alla ska kunna vara med och bidra i grupperna. I seminariet får vi höra erfarenheter och exempel arbetet i Annedals församling, Göteborg. Passet leds av Nils Olandersson, diakon i Guldhedskyrkan, Annedals församling, Göteborg.

  14.30 Kaffe  

  15.00 Workshops/seminarier, pass 2 (a-g) se beskrivningar ovan.  

  16.00 Mötestorg. Utställningar, samtal och möten med Svenska Kyrkans Unga, Sensus, Fackförbunden Vision och KyrkA, Yrkesföreningen för församlingspedagoger i Svenska kyrkan, Verbum och Argument.  

  17.00 Middag  

  18.30 Musikalen ”Luthers ungar”. Musikalen utspelar sig år 1539 i Wittenberg, en vanlig dag tillsammans med familjen Luther. Genom sång och musik, gyckelspel, barnens lek ”Bannbulla” och samtal kring bordet, berättas händelser ur Luthers liv och reformationshistorien. Medverkar gör barn och ungdomar från Svenska kyrkan Tidaholm.  

  20.00 Mässa

  21.00 Vickning      

  Fredag 19 januari

  07.30 Frukost  

  08.30 Yrkesföreningens årsmöte

  09.45 Kaffe

  10.00 Seminarium i helgrupp: ”Den normkritiska pedagogen”
  Hur kan normkritisk pedagogik tillämpas i praktiken i det som ofta är pedagogens dubbla uppdrag, det social och det lärande uppdraget. Hur påverkar normkritisk pedagogik synen på pedagogen? Lotta Björkman, utbildningskonsult och författare inom normkritik, lärare vid Södertörns högskola.

  12.30 Lunch  

  13.45 Vi firar Mångfaldsmässa  

  14.30 Kaffe, hemfärd

  Tid och plats
  18-19 januari på Flämslätts stiftsgård, mellan Skara och Skövde. (Visa på Google Maps)

  Kostnad (deltagaravgift inkl kost och logi)
  Del i dubbelrum i huvudbyggnaden 2 400 kr (dusch och toa på rummet)
  Enkelrum i Hasselbacken 2.200kr  (dusch och toa i korridor)
  Del i dubbelrum i Hasselbacken 2.000 kr (dusch och toa i korridor)
  Det finns ett fåtal enkelrum i huvudbyggnaden för dem som behöver av särskilda skäl.

  Anmälan
  Anmälan görs senast den 15 december, följ länken i rutan här intill. Glöm inte ange två seminarieval!

   

   

   

   

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Anna Theander, Skara stift
  Uppdaterad
  2017-12-13 12:11
  X
  Dokumentid: 1351543- Webid: 29142 - Unitid: 4