Barn och unga i centrum

Foto: Magnus Aronson /IKON

Att arbeta som församlingspedagog är att utveckla det pedagogiska arbetet för barn och unga i en församling.

Pedagog med fokus på barn och unga

Församlingspedagogen skapar förutsättningar för barn och unga, att med dopet som grund, få utforska och upptäcka kristen tro.
       En församlingspedagogs uppgift är att få människor att växa. Församlingspedagogen undervisar om Svenska kyrkan tro, bekännelse och lära och samtalar om kristen tro.
       Som församlingspedagog är du en strateg med många förmågor, som t.ex. att leda och samarbeta. Du kommer att få utöva ett klokt ledarskap inom många områden. Du behöver ha god lokal kännedom kring barns och ungas levnadsvillkor, för att arbeta i lokala nätverk. Du kommer att medverka till församlingens strategiska arbete kring lärande och undervisning.
       Arbetet är omväxlande och utmanande. Du är en i arbetslaget med din särskilda kompetens, och kan bidra med kunnande inom t.ex. barns utveckling, grupprocesser och kristendomsdidaktik. Församlingspedagog är ett ungt yrke som inte många vet så mycket om, men som håller på att få en tydligare roll. Många församlingar saknar idag en utbildad församlingspedagog men längtar efter att få en.

Hur går jag tillväga?

Varje stift har en kontaktperson som du tar kontakt med, du väljer själv vilket stift du vill vara anmäld till.
       Ni bestämmer tid för träff. I det samtalet får du berätta om din önskan att bli församlingspedagog, du får en presentation av hur utbildningsvägarna ser ut samt om stiftets roll.

Förkunskaper och förutsättningar

För att bli församlingspedagog krävs lärarexamen och pastoralteologiska studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.
       Innan du kan påbörja de avslutande studierna vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut ska du ha gjort åtta veckors praktik i en församling samt deltagit i "Mötesplats mellan stift och student" 8-10 dagar i det stift du har valt.
       För att bli församlingspedagog krävs en lärarexamen antingen på grundnivå eller på avancerad nivå. Församlingspedagogen kan vara fritidspedagog, förskollärare, grundlärare eller låg-, mellan- eller ämneslärare.
       Efter avslutad fackutbildning går du under två terminer pastoralteologisk utbildning för församlingspedagoger vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Catharina Sundqvist, Skara stift
    2016-05-17