Ett fel uppstod.

Stift

Det finns tretton stift som vart och ett leds av en biskop. I Uppsala stift finns även ärkebiskopen. Stiften är Svenska kyrkans regionala nivå.

Svenska kyrkan består totalt av tretton stift. Lunds domkyrka är stiftskyrka i Lunds stift. Stiftet är Sveriges största om man ser till antalet församlingar. Foto: Kristina Strand Larsson

Stiftens grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet har även förvaltande uppgifter.

Varje stift omfattar församlingarna inom stiftets område och bär namn efter biskopssätet (till exempel Strängnäs stift). I Uppsala stift finns också ärkebiskopen.

Läs mer om stiften i respektive intranät!

Margareta Furberg,
    Patrik Lidin, Organisation