Videokonferens

Foto: Håkan Sjunnesson

En viktig resurs, vad gäller våra möten, är den utrustning som möjliggör möten med ljud och bild, det vill säga videokonferens. Sådan finns placerad på 40 ställen inom Luleå stift.

Videokonferens används flitigt av många och det har skapat behov av att skaffa ännu fler utrustningar. 90 rum på olika orter (enheter) inom Kyrknätet kan kopplas ihop till möten mellan två eller flera orter. Om det är fler än två som samtidigt är ihopkopplade kallas det flerpartsmöte.

Vårt gemensamma datanätverk med bra kvalitet möjliggör detta. Och eftersom dessa möten skapas just inom vårt eget nät så kostar det ingenting att använda dessa.

Varför?
    Videokonferenser ger möjligheter till möten som annars kanske inte hade blivit av eller hade blivit av en annan karaktär, via bara ljud eller text. Nu får vi en känsla av att alla är i samma rum och vi kan se och höra varandra. Man sparar mycket på restid, resekostnader och inte minst miljön då man slipper fara till olika orter.

Möten
    Att skapa ett videomöte kräver inget särskilt förutom att man skall boka rum i båda orterna i god tid. Själva mötet sker genom att man väljer via fjärrkontrollens adressbok den orten man vill bli kopplad till, och mer behövs inte! Motparten behöver inte göra någonting. Lika enkelt som att välja kanal på sin tv. Det är också möjligt att koppla in en utrustning utanför Kyrknätet men då krävs förberedelser i god tid i förväg med diverse uppgifter om motpartens anläggning och det måste kopplas ihop av en tekniker i Uppsala. Möjligt men ingenting man gör varje dag. Dessutom kan inte bild och ljud kvaliteten garanteras då vi inte vet hur motpartens utrustning ser ut och är konfigurerad.

Flerpartsmöten
    Man skapar ett flerpartsmöte genom att välja ett flerpartsrum i adressboken via fjärrkontrollen. Då måste alla delatagare vara i förväg överens om vilket av de 6 rummen man väljer att mötas i och var och en kopplar sig till det rummet i stället för till viss ort. Kvaliteten på ett flerpartsmöte är sämre än för ett möte med bara två orter ihopkopplade då hela trafiken går via en anläggning sk. brygga i Uppsala.

Hur bokar man?
    Utrustningar som finns placerad i Stiftets hus i Luleå eller på Stiftsgården i Skellefteå skall bokas via Outlook kalender, och det gör var och en själv. Om ni har möten med någon annan ort i stiftet eller landet är det lämpligast att den som ni skall ha mötet med bokar rum hos sig, eller att man kontaktar expeditionen på den berörda enheten.

Mervärden
    Videoutrustning kan används till att ha videomöten med ljud och bild. Man kan zooma bilden till lämplig storlek och koppla på ljudet allt efter behov. Den kan också användas för att visa PowerPoint dokument från din dator eller bara bilder eller kanske en film och då får alla i mötet se samma sak. Detta kan man göra även bara för mötet i rummet i stället för att använda dataprojektor. För att koppla in dator finns en särskild kabel och en knapp på fjärrkontrollen (symbolen er ut som en bärbar dator) . Kom ihåg att koppla tillbaka kamerbilden efter datorvisningen.

Några tips
    * Var ute i god tid, dels med bokningen men också att prova förbindelsen
    * Prova i förväg hur man kopplar in dator om man behöver visa bilder mm.
    * Rör aldrig själva kameran
    * Slå aldrig av skärmen, bara videoutrustningen med sin fjärrkontroll
    * Har alltid full belysning i rummet
    * Testa var mikrofonen är bäst placerad