Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Luleå stift

  En kyrka – flera språk

  Foto: Håkan Sjunnesson

  Svenska kyrkan är en flerspråkig kyrka som rymmer många kulturer. En stor del av befolkningen i Luleå stift talar meänkieli och/eller finska som sitt första språk.

  Sverigefinskt och meänkielispråkigt arbete hör till de grundläggande uppdragen som församlingarna har, nämligen att bedriva gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

  Exempel på vad som görs på finska/meänkieli i församlingar i Luleå stift

  Gudstjänster · Diakoni (själavård, hembesök, sjukbesök, samtalsgrupper) · Musikverksamhet (körer, konserter) · Kyrkliga handlingar (dop, vigsel, begravning) · Undervisning (temadagar, bibelstudier, samtalsgrupper) · Barn- och ungdomsverksamhet · Stiftsforum och andra stiftsevenemang

  Skapad:2020-06-01 13:32:00

  Svenska kyrkan erbjuder nu den första nationella konfirmandundervisningen för ungdomar med finsk bakgrund och på två språk. Hjälp till och sprid information om detta i församlingarna.

  Läs mer om Sverigefinsk konfirmationsverksamhet
  Skapad:2017-08-24 15:12:00

  De fyra evangelierna finns nu översatta till meänkieli, ett av Sveriges minoritetsspråk. Nu kan du beställa boken.

  Läs mer om Evangelierna översatta till meänkieli

  Människors faktiska verklighet

  Luleå stifts vision med sverigefinskt och meänkielispråkigt arbete är att medverka till ett flerspråkigt och mångkulturellt liv i kyrkan, vilket speglar den faktiska verklighet som människor i Luleå stifts församlingar lever i.

  Stiftets främsta uppgift

  ... är att stödja församlingarna i deras grundläggande uppgift. Detta gäller även den verksamhet som bedrivs bland språkliga minoriteter. På Stiftskansliet i Luleå finns en stiftsadjuknt för sverigefinsk och meänkielisprkigt arbete. Ta kontakt med henne om du har frågor eller ideér kring sverigefinskt och meänkielispråkigt arbete.

  Psalmer på meänkieli

  Sommaren 2016 lanserades en CD-skiva med svenska psalmer översatta till meänkieli av gruppen Surunmaa. Nu finns skivan att lyssna till på Spotify och att beställa från Luleå stift.

  Läs mer om Psalmer på meänkieli

   

  Redaktör
  Emma Berkman, Stiftskansliet i Luleå stift
  Innehållsansvarig
  Ritvaelsa Seppälä, Stiftskansliet i Luleå stift
  Uppdaterad
  2020-06-01
  X
  Dokumentid: 44498- Webid: 21094 - Unitid: 12