Samverkan och stödfunktionsutveckling

Luleå stift har länge sökt former för främjandearbetet som kan kompensera för de särskilda utmaningar som församlingarna i stiftet ställs inför, utmaningar som befolkningsutveckling och stiftets stora geografiska ytor.

Som en följd av detta inrättades 2005 ett projekt med benämningen Stödfunktionsutveckling i Luleå stift, som främst syftar till att utveckla gles- och landsbygdsförsamlingars långsiktiga kompetens- och resursförsörjning inom stödfunktionsområdet. Projektet sträver efter samverkanslösningar som också främjar de mer resursstarka enheterna.

En förstudier identifierade vilka områden som kunde vara lämpliga för samverkan, bland annat ekonomi/lön, telefoni, IT-plattform, externa webbplatser, kompetensutveckling inom administration och metoder för verksamhetsstyrning.  Stödfunktionsprojekten drivs i nära samverkan med nationell nivå och i kontakt med de lokala enheterna (läs mer om Administrativ samverkan i Svenska kyrkan – länk till höger)

Stödfunktionsprojektet kan egentligen betraktas som ett ”paraplyprojekt” med flera underliggande delprojekt. Gemensam IT-plattform, gemensam telefoniplattform och ekonomi och lönesamverkan.

Samverkan mellan församlingar i ett kontrakt.
    Ett par kontrakt har kontaktat stiftet för att få stöd i arbetet med att utreda förutsättning att etablera samarbete i s.k. regionala resurscentra. Stiftet biträder och följer dessa initiativ med stort intresse.

2012-06-13