Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Linköpings stifts intranät

  Ukraina

  Det gamla intranätet, det som du läser nu, kommer att fasas ut för att helt stängas i början av 2023. Från 18 oktober kommer sidorna inte vara möjliga att redigera - viss information kan alltså vara föråldrad.

  Information om Krisberedskap finns på det nya inomkyrkliga intranätet Kornet

  Läs mer om det nya intranätet Kornet

   

   

   

  Foto: Gustaf Hellsing/Ikon


  Information från nationell nivå

  På nationell nivå finns en samlingssida på intranätet om Svenska kyrkans arbete i relation till kriget i Ukraina. Här finns bland annat tips om informationssäkerhet och länk till en webbaserad kurs på det ämnet. Det finns även en sida med frågor och svar om kriget, just nu med fokus på migrationsfrågor men informationen fylls på efterhand.

  Håll koll på dessa sidor på intranätet då de uppdateras löpande. 

  Skapad:2022-03-03 14:33:00

  Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet, när människor drabbas av kriget.

  Läs mer om Kriget i Ukraina
  Skapad:2022-04-08 08:55:00

  Kyrkokansliet har tagit fram en vägledning som ska underlätta vid krigsplacering av personal.

  Läs mer om Vägledning vid krigsplacering

   

  Från biskop Martin

  Biskop Martin skrev under torsdagen 24 februari ett brev till kyrkoherdarna och en bön som vi kan använda.

  Biskop Martins brev till kyrkoherdarna med anledning av situationen i Ukraina​

  En del av brevet finns också på stiftets webbplats, en sida ni kan länka till från era webbplatser eller i sociala medier. ​

  Biskop Martin om kriget i Ukraina 

  Den 25 februari intervjuades biskop Martin i SVT Nyheter Öst om kriget i Ukraina och om hur människor söker sig till kyrkan.

  Biskop Martin i SVT Nyheter Öst 25 februari 2022​​

     

  Information kring flyktingmottagande i Linköpings stift

  Det kommer många flyktingar till våra församlingar och vi behöver därför ha kunskap både om de regelverk som gäller och om hur vi bäst kan lösa olika praktiska frågor. Därför har denna sida en undersida som handlar om just detta och som hela tiden blir uppdaterad med ny information 

   

   

  Foto: Fredrik Olofsson

  Skapad:2022-03-11 14:20:00

  Invasionen av Ukraina har tvingat många människor på flykt. På den här sidan finns information kring flyktingmottagande i Linköpings stift.

  Läs mer om Människor på flykt från Ukraina

   

  Seminarium om att predika i krigstider

  Kriget i Ukraina påverkar oss alla på olika sätt, även våra predikoförberedelser och vårt predikande.Vid två digitala seminarier varvar vi korta föreläsningar med praktiskt bibelarbete utifrån kyrkoårets texter. Vår förhoppning är att seminarierna kan ge inspiration till ett predikotilltal där förkunnelsen både kan ta sorg och vånda på allvar och vara en motkraft mot den uppgivenhet som hotar vår värld.

  Läs mer och anmäl dig till Att predika i krigstider

  Linköpings stifts arbete med krisberedskap​

   

  Skapad:2016-03-15 13:47:00

  Det gamla intranätet, det som du läser nu, kommer att fasas ut för att helt stängas i början av 2023. Från 18 oktober kommer sidorna inte vara möjliga att redigera - viss information kan alltså vara föråldrad.

  Läs mer om Krisberedskap

   

  Bönewebben

  Bönewebben har ett särskilt rum "Be för fred och frid" och det går att lägga in en fristående puff på församlingens webbsida. 

   

  Act Svenska​ kyrkan

  Brandmän inspekterar skadorna på en byggnad i Kiev.

  Brandmän inspekterar skadorna på en byggnad i Kiev. Foto: Ukranian Police Depeartment Press Service /AP/TT/Ikon

  Skapad:2022-02-24 16:35:00

  Invasionen av Ukraina är ett faktum. Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds.

  Läs mer om Act Svenska kyrkan agerar för Ukraina

   

  Ekumeniska uttalanden

  Den 24 februari gjorde Sveriges kristna råd ett uttalande med en bön för Ukraina.

  Jan Eckerdal som är teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd skriver i ett blogginlägg på askonsdagen: "Den ekumeniska samhörigheten mellan världens kyrkor innebär att Ukrainas smärta också är vår. Under den fastetid som stora delar av den världsvida kyrkan inleder idag har vi anledning att reflektera över hur vi kan låta vår solidaritet med dem som lider gå från ord till konkret handling." 

  I sin text hänvisar Eckerdal till ett anförande som den ukrainske teologen Pavlo Smytsnyuk höll för Europeiska kyrkokonferensen (KEK) den 25 februari. Hans tal finns att ladda ner här (på engelska).

   

  Krisinformation.se

  Krisinformation har en samlingssida om säkerhetsläget i vår omvärld. Där finns material och länkar till information om vad det är som händer, hur vi kan hantera vår egen och våra medmänniskors oro, vikten av att vara källkritisk med mera. Här finns också hjälp kring hur vi kan tala med barn och unga om det som händer nu. 

  Krisinformation om kriget i Ukraina 

   

  Migrationsverket

  Migrationsverket har en samlingssida som svarar på många frågor kring vad som gäller för människor som kommer till Sverige från Ukraina, och om hur myndigheten nu förbereder sig för ett större flyktingmottagande. 

  Migrationsverkets informationssida med anledning av kriget i Ukraina

   

  Webbutbildning om krigets lagar från Röda korset

  Även i krig finns det regler som ska följas. Sårade och sjuka ska tas omhand och det är förbjudet att attackera sjukvården. Men krigets lagar handlar också om mycket annat. Röda korset erbjuder en gratis webbkurs om krigets lagar och varför reglerna spelar roll.

  Röda korsets webbkurs om krigets lagar och folkrätt​

   

  Sensus har stöd för verksamheten i en orolig tid

  I tider av kris, krig, flyktingströmmar och oro vill många engagera sig för att hjälpa och för att påverka. Sensus studieförbund har en sida där man samlar de utbildningar och andra resurser som kan vara till stöd för verksamheten och mötet med flyktingar, men också material och metoder för dem som vill lära sig mer om demokrati och mänskliga rättigheter.

  Sensus sida om folkbildning för fred och demokrati

  Redaktör och innehållsansvarig
  Elisabeth Eriksson, Linköpings stifts intranät
  Uppdaterad
  2022-10-21
  X
  Dokumentid: 1576659- Webid: 29037 - Unitid: 3