
Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
Information från nationell nivå
På nationell nivå finns en samlingssida på intranätet om Svenska kyrkans arbete i relation till kriget i Ukraina. Här finns bland annat tips om informationssäkerhet och länk till en webbaserad kurs på det ämnet. Det finns även en sida med frågor och svar om kriget, just nu med fokus på migrationsfrågor men informationen fylls på efterhand.
Håll koll på dessa sidor på intranätet då de uppdateras löpande.
Skapad:2022-03-03 14:33:00
Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet, när människor drabbas av kriget.
Läs mer om Kriget i Ukraina
Från biskop Martin
Biskop Martin skrev under torsdagen 24 februari ett brev till kyrkoherdarna och en bön som vi kan använda.
Biskop Martins brev till kyrkoherdarna med anledning av situationen i Ukraina
En del av brevet finns också på stiftets webbplats, en sida ni kan länka till från era webbplatser eller i sociala medier.
Biskop Martin om kriget i Ukraina
Den 25 februari intervjuades biskop Martin i SVT Nyheter Öst om kriget i Ukraina och om hur människor söker sig till kyrkan.
Biskop Martin i SVT Nyheter Öst 25 februari 2022
Information kring flyktingmottagande i Linköpings stift
Det kommer många flyktingar till våra församlingar och vi behöver därför ha kunskap både om de regelverk som gäller och om hur vi bäst kan lösa olika praktiska frågor. Därför har denna sida en undersida som handlar om just detta och som hela tiden blir uppdaterad med ny information

Foto: Fredrik Olofsson
Seminarium om att predika i krigstider
Kriget i Ukraina påverkar oss alla på olika sätt, även våra predikoförberedelser och vårt predikande.Vid två digitala seminarier varvar vi korta föreläsningar med praktiskt bibelarbete utifrån kyrkoårets texter. Vår förhoppning är att seminarierna kan ge inspiration till ett predikotilltal där förkunnelsen både kan ta sorg och vånda på allvar och vara en motkraft mot den uppgivenhet som hotar vår värld.
Läs mer och anmäl dig till Att predika i krigstider
Linköpings stifts arbete med krisberedskap
Skapad:2016-03-15 13:47:00
Svenska kyrkan är en viktig del i samhällets krishantering. Många vill att kyrkan ska vara öppen och att präster och diakoner ska finnas till hands när något händer. För att på bästa sätt kunna hantera en kris behöver man planera.
Läs mer om Krisberedskap
Bönewebben
Bönewebben har ett särskilt rum "Be för fred och frid" och det går att lägga in en fristående puff på församlingens webbsida.
Act Svenska kyrkan

Brandmän inspekterar skadorna på en byggnad i Kiev. Foto: Ukranian Police Depeartment Press Service /AP/TT/Ikon
Ekumeniska uttalanden
Den 24 februari gjorde Sveriges kristna råd ett uttalande med en bön för Ukraina.
Jan Eckerdal som är teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd skriver i ett blogginlägg på askonsdagen: "Den ekumeniska samhörigheten mellan världens kyrkor innebär att Ukrainas smärta också är vår. Under den fastetid som stora delar av den världsvida kyrkan inleder idag har vi anledning att reflektera över hur vi kan låta vår solidaritet med dem som lider gå från ord till konkret handling."
I sin text hänvisar Eckerdal till ett anförande som den ukrainske teologen Pavlo Smytsnyuk höll för Europeiska kyrkokonferensen (KEK) den 25 februari. Hans tal finns att ladda ner här (på engelska).
Krisinformation.se
Krisinformation har en samlingssida om säkerhetsläget i vår omvärld. Där finns material och länkar till information om vad det är som händer, hur vi kan hantera vår egen och våra medmänniskors oro, vikten av att vara källkritisk med mera. Här finns också hjälp kring hur vi kan tala med barn och unga om det som händer nu.
Krisinformation om kriget i Ukraina
Migrationsverket
Migrationsverket har en samlingssida som svarar på många frågor kring vad som gäller för människor som kommer till Sverige från Ukraina, och om hur myndigheten nu förbereder sig för ett större flyktingmottagande.
Migrationsverkets informationssida med anledning av kriget i Ukraina
Webbutbildning om krigets lagar från Röda korset
Även i krig finns det regler som ska följas. Sårade och sjuka ska tas omhand och det är förbjudet att attackera sjukvården. Men krigets lagar handlar också om mycket annat. Röda korset erbjuder en gratis webbkurs om krigets lagar och varför reglerna spelar roll.
Röda korsets webbkurs om krigets lagar och folkrätt
Sensus har stöd för verksamheten i en orolig tid
I tider av kris, krig, flyktingströmmar och oro vill många engagera sig för att hjälpa och för att påverka. Sensus studieförbund har en sida där man samlar de utbildningar och andra resurser som kan vara till stöd för verksamheten och mötet med flyktingar, men också material och metoder för dem som vill lära sig mer om demokrati och mänskliga rättigheter.
Sensus sida om folkbildning för fred och demokrati