"Ikoniska kartor" Synodalmötesboken 2021

Synodalmötesboken 2021 "Ikoniska kartor"

Synodalmötesboken 2021 "Ikoniska kartor" Foto: Peter Eriksson/Johnér Bildbyrå

"Ikoniska kartor - Att göra teologi i kyrkans vardag" heter boken Jonas Ideström har skrivit på uppdrag av biskop Martin Modéus för Linköpings stifts synodalmöte 2021 och anknyter till mötets övergripande tema: ”Gräv där du står”. Den ges ut i samverkan med Svenska kyrkans forskningsenhet.

I boken utforskar teologen och forskaren Jonas Ideström en ibland förbisedd förståelse av vad teologi kan vara: nämligen något som skapas och uppstår i församlingens vardag. En teologi som gestaltas i praktiken, en praktik som kan bestå av allt från diakonala handlingar till framtagande av lokalförsörjningsplaner.

Bokens innehåll är grundat i Ideströms egen forskning - med berättelser och exempel från församlingar i olika delar av Sverige, bl a Linköpings stift. Här finns också inspiration från andra forskare och tänkare, däribland den franske antropologen och sociologen Bruno Latour. Ideström prövar tanken att vi kan förstå och använda bibliska berättelser som en sorts "ikoniska kartor" som kan hjälpa oss "urskilja Guds försonande närvaro i vardagliga situationer och skeenden". Med andra ord är detta en bok om att ”göra teologi” – mitt i församlingen!

Läs mer om boken i den här intervjun med Jonas Ideström.

Synodalmötesboken finns också tillgänglig för dig med läsnedsättning. Du kan låna den hos Linköpings stadsbibliotek via Legimus-appen, eller som skiva för Daisyspelare.

För dig som är kallad till synodalmötet ingår boken i deltagaravgiften, men för den som vill ha fler exemplar går den att köpa direkt från Verbum ​via denna länk: https://www.verbum.se/teologi/ikoniska-kartor-p52638699

Åsa Rosenfall, Linköpings stiftsorganisation
    2022-03-10