Pilgrim – att möta framtidens pilgrim

Pilgrimscentrum

Pilgrimscentrum Foto: Emanuel Eriksson

En pilotkurs i pilgrimsskap riktat till församlingar längs Birgittaleden mellan Söderköping-Vadstena

Bakgrund och inriktning

På pilgrimscentrum brukar vi säga att "undervisning är att visa på under." Med denna kurs vill vi undersöka möjligheterna att utrusta församlingarna utefter Birgittaleden för pilgrimsskap.

Under cirka 20 år har Pilgrimscentrum utbildad ledare för pilgrimsvandring på grundnivå. Mer är 1000 personer har gått denna utbildning som utvecklats efterhand genom åren. Tillsammans med Vadstena folkhögskola vill vi nu pröva att skala upp utbildningen och erbjuda den till hela församlingar.

Syftet med kursprogrammet är att föra vidare pilgrimsbudskapet, utrusta församlingar till att vara nav för pilgrimer längs lederna och att utbilda avancerade ledare för pilgrimsvandringar.

Radbandet "Glädjens krona"

Radbandet "Glädjens krona" Foto: Emanuel Eriksson

Glädjens Krona

Kursens innehåll har sin utgångspunkt i radbandet Glädjens krona och pilgrimens ledord, som vuxit fram på Pilgrimscentrum och som används längs Birgittaleden mellan Söderköping och Vadstena.

Ledorden

Upptäck
    Förberedelser
    Uppbrottet
    Vandringen
    Vägen
    Målet
    Fortsatt upptäckt

Dessutom
    I kursprogrammet finnas även utrymme för mycket annat såsom birgittinsk spiritualitet, pilgrimens nyckelord, gröna pärlan - att vandra varsamt på jorden, Birgitta från Vadstena, Franciskus av Assisi, Maria – Jesu moder. Vi kommer även smaka på andra "verktyg" och verksamheter såsom korsvägsvandring, labyrinten, att göra pilgrimsled, earth week, stafettvandring och de fem Kristi sårmärken.

Emanuel Eriksson, Linköpings stiftsorganisation
    Ewa Lund, Linköpings stiftsorganisation