För kyrkofullmäktige

Kyrkofullmäktige väljs i direkta val för en mandatperiod om fyra år. Det är högsta beslutande organ i en församling som inte ingår i ett pastorat eller om flera församlingar samverkar i ett pastorat.

Kyrkofullmäktiges uppgifter:

Beslutar i principiella ärenden

Godkänner församlingsinstruktionen
    Mål och riktlinjer för verksamheten
    fastställer budget och kyrkoavgift
    val av ledamöter och ersättare i kyrkorådet, i församlingsråd (i ett pastorat med flera församlingar) och i valnämnden
    val av revisorer
    grunderna för ersättning till förtroendevald och revisorer
    fastställer årsredovisningens resultat och balansräkning
    Beviljar ansvarsfrihet

Kyrkofullmäktige väljer bland sina ledamöter en ordförande och en eller flera vice ordförande, och bestämmer även tiden för uppdragen.

Introduktion för nyvalda kyrkofullmäktige

Många som valts som ledamöter eller ersättare i kyrkofullmäktige är helt nya i sitt uppdrag. Även de som varit med tidigare kanske känner att de behöver förnya sina kunskaper om vad uppdraget egentligen innebär.

Linköpings stift har tagit fram ett introduktionsmaterial som riktar sig till kyrkofullmäktige. Det är ett självstudiematerial i form av två Powerpointpresentationer, som enkelt kan användas på hemmaplan, kanske som en extra träff i början av året. Tanken är att introduktionen ska ledas av kyrkoherden eller annan lämplig person.

Introduktion kyrkofullmäktige (PP)
    Teologi och identitet i kyrkoordningen (PP)

Maria Ellhar, Linköpings stiftsorganisation
    2018-02-08