Globala veckan 2017: 19–26 november

Ungdomar Filippinerna

Ungdomar Filippinerna Foto: Sara Olofsson

Över 4000 kyrkor, församlingar och organisationer bjuds med att fira kyrkornas globala vecka varje år. Det är en möjlighet att komma igång med sitt internationella arbete och på något sätt göra skillnad.

Kyrkornas globala vecka har funnits sedan 2003 i sin nuvarande form. Konceptet är en utveckling av det som tidigare hette Kyrkornas U-vecka. Mellan 2003 och 2005 firade man Kyrkornas globala söndag, men detta övergick snart till en hel vecka av globalt fokus. Vanligen sker den Globala veckan den 3:e veckan (v 46-47) i november.

Nu finns det hundratals kyrkor, församlingar och organisationer som tillsammans arrangerar aktiviteter varje år. Det finns en stor variation med allt ifrån bokbord, ungdomskvällar, föreläsningar, musikaler, manifestationer och ett stort antal gudstjänster.

2017 handlar kyrkornas globala veckan om temat: "Hållbar värld för alla" och fokuserar på Agenda 30 och dess 17 globala mål, som fram till 2030 bland annat ska hjälpa oss att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikhet, och lösa klimatkrisen. Tidigare teman har uppmärksammat bland annat migration och flyktingskap, rättvisa resurser, hunger, vapenexport och konfliktmineraler.

Planera gärna den Globala veckan redan under våren. Planera tillsammans med andra organisationer som har samma agenda och perspektiv - att tillsammans förändra villkoren för människors utveckling.​

Det finns olika typer av inspirationsmaterial eftersom det ska vara så enkelt som möjligt att komma igång. På Kyrkornas globala veckas hemsida finner ni uppdateringar med nyheter, tips och intressanta seminarier och talare. All information hittar ni här på globalaveckan.se

787aad7f-6e28-47f9-bb4d-b9ac830c6c8f,
    cfa70e29-c5b0-4d62-9a62-500169e89243,