Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Linköpings stifts intranät

  Digital kompetensutveckling när du har tid

  På den här sidan samlar stiftsorganisationen tips och länkar till digital kompetensutveckling som du kan ta del av "on demand", dvs när du har tid och där du befinner dig.

   

  Här listar vi digitala utbildningar, arrangemang och andra tips som inte ingår i stiftsorganisationens datumsatta kalendarium och/eller som erbjuds av andra aktörer. Som vanligt hittar du kalendariet med olika utbildningar och arrangemang, även digitala, på sidan för kurser och mötesplatser.

   

   

  Administration och IT

  Sensus digitala verktygslåda
  Sensus har samlat användbara tips och material för den digitala omställningen, tex hur man kan filma och streama, och man hur man kan hålla möten, kurser och utbildningar på distans.
  Läs mer/gå kurserna!


  Utbildningsportalen på nationell nivå
  I utbildningsportalen finns ett stort utbud av utbildningsmaterial, e-utbildningar och lathundar för alla IT-system samlat. Här hittar du även information och nyttiga länkar.​
  Läs mer/gå kurserna! 

  I utbildningskalendern kan du även ta del av schemalagda lärarledda utbildningar, och i övningssystemen kan du testa funktionerna i olika system utan att det påverkar några verkliga uppgifter. Observera att du måste vara inloggad på intranätet för att ta del av utbildningskatalogen!
  Läs mer/gå kurserna! 

  Övningssystemen återställs varje natt.​

   

  Barn och unga

  E-utbildning om psykisk hälsa bland barn och unga
  Barn och unga behöver trygga vuxna som lyssnar. Folkhälsomyndighetens E-utbildning om psykisk hälsa bland barn och unga är en utbildning för ideella ledare i föreningsliv, som även fungerar att gå för alla medarbetare som möter barn och unga. I utbildningen får du lära dig mer om psykisk hälsa och hur du kan upptäcka och stötta barn och unga som mår dåligt psykiskt. Du får även tips om hur du kan stärka den psykiska hälsan hos de barn och unga som du leder.
  Här hittar du utbildningen

   

  Chefs- och ledarskap

  SKAO erbjuder arbetsmiljöutbildningar och kurser för arbetsgivare. 
  Läs mer/gå kurserna!

   

   

  Fastighet och kulturarv

  Lär dig lite mer om just din kyrkas historia. När den ritades och byggdes, om det fanns en kyrka innan, och hur man ändrat och byggt om genom åren. I denna databas finns en rapport för varje kyrka och begravningsplats i Linköpings stift. Fyll i kyrkans namn i fritextrutan och klicka på sök så kan du ladda ner en pdf-rapport. Bläddra förbi de första sidorna i rapporten så blir det mera intressant sedan ;-)
  https://ep.liu.se/databases/kyrkomiljo/Search.aspx

   
  Hantering av gamla kyrkböcker 
  Vilka bokskatter gömmer sig bland gamla kyrkvindar, sakristior och förråd? Finns det något värde i dom? Och hur ska de hanteras? Frågorna besvaras av Martin Kjellgren, Fil dr i historia, i sin föreläsning om hanteringen av kyrkliga boksamlingar. Handledningen bygger på hans erfarenhet av att inventera äldre boksamlingar ute i kyrkorna i Linköpings stift, både från ett forskarperspektiv och utifrån vikten av att ta tillvara på kulturhistoriska skatter ute i kyrkorna. Se föreläsningen för att ta reda på hur ni själva kan gå igenom era böcker effektivt och hantera de böcker med kulturhistoriskt värde på rätt sätt. 
  Länk till Martins föreläsning på Youtube.

   

   

  Forum för lärande och teologi

  Forum för lärande och teologi heter vårt didaktiska centrum i samverkan med Vadstena folkhögskola. Här finns kurser, föreläsningar, utbildningar, m m. 
  Till Forum för lärande och teologi​

   

   

  Kommunikation

  Bra resurser för att kompetensutveckling inom digital kommunikation erbjuds till exempel av Sensus, Sveriges kommunikatörer och Moderskeppet. På Svenska kyrkans nationella intranätsidor finns en mängd kommunikationsverktyg. 


  Bildbanken IKON

  Bygg upp församlingens/pastoratets egen bildbank! I verktyget IKON kommer du också åt bilder från nationell nivå och stiftsnivå. Gå kursen!


  Bildbanken IKON – administration

  Gå kursen!


  Filma med mobilen
  * Tips och hjälp, till exempel om utrustning och redigeringsappen Clipsk finns på nationella intranätet.

  * Moderskeppet.se har många bra och handfasta kurser inom media och kommunikation, bland annat den här: Filma med mobilkameran – introduktion.

  * Även Sveriges kommunikatörer erbjuder kurser inom film. Läs mer!


  Videoredigering

  Moderskeppet erbjuder kursen Videoredigera med Premiere Pro. Den lär dig grunderna i ett professionellt verktyg för videoredigering där du kan redigera allt från små enkla filmsnuttar till långa stora filmprojekt. Kursen är till för nybörjare och efter kursen är du redo att redigera dina egna klipp. Hela kursen tar cirka 2,5 timme. När du har lite koll på verktyget Premiere Pro, eller redan har en klar film som behöver textas, kan du enkelt skapa undertexter till dina filmer. Lär dig hur från Moderskeppets kursledare direkt på Youtube!


  Formgivning
  Vill du bli bättre på att skapa snygga affischer och broschyrer? Då kan en formgivningskurs vara något för dig! Oavsett vilket verktyg du vill arbeta i hjälper kursen Lyckas med grafisk design dig med att förstå vad du behöver för att skapa ett tilltalande grafiskt material som fungerar och upplevs professionellt. Du lär dig fem effektiva principer för att skapa hierarki och framhäva rätt fokuspunkt i din layout. Kursen finns på Moderkeppet.se och tar cirka 1 timme.·

  Moderskeppet.se har även bra kurser i Photoshop, InDesign och fotografering. Och mycket annat! Ta en titt på deras kursutbud och se om du hittar något som kan hjälpa dig att kompetensutvecklas.    

  * I Svenska kyrkans Mallverktyget gör du egna affischer, agendor, roll-ups med mera med hjälp av mallar. På samma sätt kan du också göra annonser och digitala banners. Du hittar mallverktyget och instruktioner om hur man använder det på nationella intranätet.


  Tillgänglighetsanpassa webben

  För att skapa en trevlig och läsbar hemsida för alla bör du som redaktör tänka på att tillgänglighetsanpassa webben. Digital tillgänglighet innebär att ingen ska hindras från att använda webbplatser och appar på grund av funktionsnedsättning. Nu är det dessutom lag på det i Sverige. Men små medel kan du enkelt göra innehållet på hemsidan mer tillgängligt. Kursen Webb för alla på svenska kyrkans utbildningsportal ger dig snabbt en bra uppfattning om vad tillgänglighetsanpassning innebär och praktiska tips om vad du själv kan göra. Utbildningen tar cirka 20 minuter och därefter är du redo att se över din egen hemsida. Läs mer/gå kursen! 

   

   

  Krisberedskap

  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB erbjuder mycket resurser inom kris- och beredskapsarbete, bland annat många kurser.
  Läs mer/gå kurserna! 

   

  Miljö/klimat/skapelse

  Svenska kyrkans digitala miljöutbildning
  Syftet med miljöutbildningen är att ge anställda och förtroendevalda inom Svenska kyrkan en gemensam förståelse för vår tids miljöutmaningar och hur de kopplar till Svenska kyrkans verksamhet och identitet. Utbildningen spänner över både teologi och praktik. Du får lära dig begrepp som är centrala i dagens samhällsdiskussioner och får tips om hur du och dina kollegor kan ta miljöarbetet vidare. Utbildningen kan göras individuellt, men vi rekommenderar att den görs i grupp för att dra nytta av den kunskap som finns bland kollegorna och skapa diskussion om vad frågorna aktualiserar i just er kontext. Gå kursen!

   

  Vattenkunskap 
  Vetenskapens värld har en serie i tre delar om H2O, dvs om vatten. Den ger kunskap, utmanar och inspirerar. Kan ses på SVTPlay:

  H20 - Nyckeln till allt liv
  H20 - Nyckeln till civilisationen
  H20 - Kampen om vattnet

   

  2040- Framtidsfilmen
  Om en pappa som funderar över vilken värld hans 4 åring ska växa upp i. Han reser jorden runt för att hitta olika exempel på nya lösningar för att hjälpa planeten.
  Se filmen på SVTplay

   

  Social sammanhållning

  Kurser och möten inom social sammanhållning
  Här tipsar vi om forum som inspirerar till att dela metoder, teologisk reflektion, erfarenheter och goda exempel av social sammanhållning. Obs! Datumsatta arrangemang med anmälan.
  Länk till kurssidan

  Delaktighet utifrån olika förutsättningar
  I kyrkans gemenskap ska alla få vara delaktiga utifrån sina egna förutsättningar. Svenska kyrkan och Sensus har tillsammans tagit fram en utbildning om funktionsvariationer, med särskilt fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf).​ 
  Till utbildningen

   

  Teologi

  Bibelsamtal på Pilgrimscentrum, tis-fre 9:30-10
  Läs mer/delta!

   

  Biskoparnas fasteseminarier "Stå fasta i hoppet!"
  Inför fastan 2021 spelade våra biskopar in en serie webb-seminarier under rubriken ”Stå fasta i hoppet!”. Varje söndag - med start 14 februari - lades två seminarier ut. Biskop Martin Modéus seminarium om bön kom 21 februari.  Välkommen att följa serien!
  Till fasteseminarierna

    

  Bibeln på nätet
  Här kan du läsa bibeln digitalt
  Bibel.se 

  Bibelsällskapet 
  På Bibelsällskapets hemsida kan du läsa om nyöversättningen av Markusevangeliet och ett prov på den. Där finns också flera Bibeltips.​
  Till bibelsällskapet​​

    

  Föreläsningstips mm
  Det finns ett antal spännande miniföreläsningar på 3-5 minuter av Petra Carlsson, docent, lärare på Teologiska Högskolan, präst i Svenska kyrkan. Många är på engelska, några på svenska. Det finns också några längre. En är ”Den Gud som ständigt dör och uppstår.
  Se den på Youtube

  Ett annat tips: Patrik Hagman, docent i politisk teologi vid Åbo Akademi. ”En teologi som håller när livet går sönder”.
  Se den på Youtube

  Och flera:

  Skapelseteologiska perspektiv på samtidens brännande frågor: Tre webinarier med samtal mellan medförfattarna i boken ”Människa och kristen idag: Skapelseteologiska perspektiv på samtiden” (red Johanna Gustafsson Lundberg och Frida Mannerfelt.)

  Att vara kristen idag: Erik Sidenvall leder. Johanna Gustafsson Lundberg, Frida Mannerfelt, Mikkel Gabriel Christoffersen och Mats Aldén

  Gemenskapen och det gemensamma: Elisabeth Gerle, Ewa Lindqvist-Hotz, Sofija Pedersen-Videke och Johan Wallner

  Att brottas med en tradition: Lovisa Nyman, Clara Nystrand och Johannes Witkowsky Bengtsson

  Dessutom: Svensk Kyrkotidning nr 4 (5130) årgång 118 april 2021 handlar om Ekoteologi och klimatfrågor. Artiklarna kan läsas på deras hemsida

   

  Gudstjänstens praktiker i det digitala och lokala
  Föreläsning med Elin Lockneus, doktorand i praktisk teologi med kyrkohistoria, THS vid Enskilda Högskolan Stockholm, präst i Härnösands stift.
  Se den på Vimeo

   

  Gustaf Wingrens texter
  På Gustaf Wingrens-sällskapets hemsida finns texter av Gustaf Wingren att fördjupa sig i och lite att lyssna på.
  Till sällskapets sida​

   

  Inkluderande församling - föreläsning
  Föreläsning av Frida Olsson Sandahl, beteendevetare och teolog som hölls på Skellefteå Pride i februari 2020. Frida har också  Har skrivit boken ”Inkludera: Jämställdhet och HBTQ i organisatonen”
  Här kan du se föreläsningen

  Fler föreläsningar av Frida hittar du här.

   

  Kyrka och teologi i pandemins tid - föreläsning
  Föreläsning av Frida Mannerfelt, doktorand Enskilda högskolan, om kyrka och teologi i pandemins tid.
  Här kan du se föreläsningen.

  Lukasevangeliet - en introduktionsföreläsning
  Under passionstiden och påsken 2022 lästes ur Lukasevangeliets texter. Men vem var Lukas? Vad är typiskt för Lukasevangeliet? Hur kan man tänka om liknelserna? Kolla in filmen! Prästerna Lotta Torstensson, Carina Sundberg och folkhögskollärare Håkan Andersson har gjort en introduktionsföreläsning om Lukasevangeliet. Den svarar på några frågor och väcker förhoppningsvis några nya.
  Se introduktionsförläsningen om Lukasevangeliet

  Markusevangeliet - en introduktionsföreläsning
  Under passionstiden och påsken 2021 lästes ur Markusevangeliets texter. Men vem var Markus? Vad är typiskt för Markusevangeliet? Hur ser strukturen ut? Kolla in filmen! Prästerna Therése Olsson, Andreas Sneckenberg och Carina Sundberg har gjort en introduktionsföreläsning om Markusevangeliet. Den svarar på några frågor och väcker förhoppningsvis några nya.
  Se introduktionsföreläsningen om Markusevangeliet

  Pray-as-you-go
  Vill du ha lite hjälp i din bön när du är på tåget, i bilen, vid frukostbordet, eller bara mitt emellan? 10 minuter med musik, bibeltext och frågor för eftertanke. På engelska.
  Till Pray-as-you-go-sidan

   

  Synodalmötesföreläsningar från 7/9 2021
  Du som vill höra biskop Martins inledningstal, Jonas Ideströms föreläsning om synodalmötesboken "Ikoniska kartor" och vår läsarpanels tankar om boken kan se inspelade filmer från synodalmötet.
  Till synodalmötesfilmerna

   

  Teologi i tiden
  är en podd från Svenska kyrkans enhet för forskning och analys om olika samtidsteologiska frågor, t ex om delaktighet, andligt ledarskap, digitaliseringen, diakonins kyrka mm. Avsnitten är ca 15-20 min och är intervjuer med olika forskare i Svenska kyrkan.
  Till podden

  Teologisk bibelfördjupning med NT Wright (på engelska, kostar)
  N T Wrights absolut fenomenala exegetiska kurser som förvisso kostar en slant men är värda varenda krona. Pedagogiken är enkel: tillsammans med professor och biskop emeritus N T Wright går man igenom en bibelbok. Man läser/lyssnar till periskopen i Wrights egen eminenta översättning Varefter Wright gör en exegetisk och homiletisk genomgång av texten – noggrant. Efter varje avsnitt kommer ett litet diagnostiskt prov - så att man vet att man hängt med. Suveränt.
  Till kurserna

  Timeline: Faith and philosophy
  Tips från biskop Martin: Några av världens främsta teologiska experter föreläser i exegetiska och dogmatiska ämnen på ett både medryckande och synnerligen fortbildande sätt. På engelska. Delar av detta finns att tillgå gratis. 
  En del är här och en annan del är här

   

   

  Redaktör
  Åsa Rosenfall, Linköpings stiftsorganisation
  Innehållsansvarig
  Christine Selse, Linköpings stiftsorganisation
  Uppdaterad
  2022-03-31
  X
  Dokumentid: 1522314- Webid: 29037 - Unitid: 3