4 februari
Restriktionerna slopas från 9 februari
Från och med 9 februari tas alla restriktioner bort. Dock ska man fortfarande hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk.
Läs mer om vad som gäller
19 januari
Fortsatt max 50 personer vid minnesstund
Deltagartaken skärps 19 januari. För minnesstunder i samband med begravning gäller dock fortsatt max 50 personer.
Läs mer om restriktionerna
11 januari
Biskop Martin skriver till stiftets kyrkoherdar
Läs brevet här
10 januari
Utökade restriktioner från 12 januari
Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus
Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. Undantag finns för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.
Råd till vuxna personer
Alla vuxna uppmanas att begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang. Tidigare allmänna råd om att undvika trängsel, hålla avstånd, arbeta hemifrån, resa vid andra tider än rusningstrafik kvarstår.
Cuper och läger inomhus
Avrådan förlängs med omprövning den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.
Serveringsställen
Krav om max åtta personer per sällskap, 1 meter mellan sällskapen och bara sittande gäster. Stängning senast kl 23.
Folkhälsomyndigheten har gjort en hemställan till regeringen om ytterligare regler. Det gäller ett maxtak på 500 personer inomhus, sänkning av antalet personer vid privata tillställningar i hyrda lokaler till max 20 personer.
22 december
Biskop Martin skriver till stiftets kyrkoherdar
Läs brevet här
21 december
Nya restriktioner från 23 december
- Trängsel ska undvikas i alla miljöer.
- Alla som kan jobba hemifrån bör jobba hemifrån. Detta för att minska minska smittspridningen på jobbet, från och till jobbet samt för att minska trängseln i kollektivtrafiken för de som inte kan jobba hemifrån.
- Enbart sittande publik på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 20 personer. Detta gäller oavsett om gästerna har vaccinationsbevis eller inte. Utan vaccinationsbevis krävs i meters avstånd mellan sällskapen, och max åtta personer per sällskap. Vid gudstjänst eller annan sammankomst för religionsutövning kan man istället för anvisad sittplats anvisa deltagarna en ståplats.
- Vid tillställningar eller sammankomster med fler än 500 deltagare krävs vaccinationsbevis. Utöver det gäller i meters avstånd mellan sällskapen, och max åtta personer per sällskap.
- Krav på tio kvadratmeter per person för butiker, köpcentrum och platser för kultur- och fritidsverksamheter.
- Deltagande på cuper och läger inomhus avråds. Träningar och matcher kan genomföras som vanligt. Detta gäller till den 16 januari.
Restriktioner från 24 december
Vid uthyrning av lokaler för privata tillställningar gäller max 50 personer. Var noga med att skriva tydligt avtal med den som hyr lokalen om vad som gäller.
7 december
Kontroll av vaccinationsbevis
Hur genomförs kontrollen av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster med mer än 100 deltagare?
För att inte behöva införa begränsningar vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kan man som arrangör välja att låta deltagare visa upp vaccinationsbevis. För att kunna utföra kontrollen behöver man ladda ner en app i mobilen eller i surfplattan som man sedan använder för att scanna QR-koden i vaccinationsbeviset. På det sättet vet man att beviset är äkta. Samtidigt behöver personen visa legitimation.
Appen laddar man ner på DIGG, myndigheten för digital förvaltning.
7 december
Detta gäller för inresa till Sverige
Har du bokat en utlandsresa under julledigheten? Då behöver du hålla koll på vad som gäller vid hemkomst.
Läs mer
2 december
Nya regler om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från Länsstyrelsen i Östergötland.
Läs mer (PDF)
Information från länsstyrelsen i Kalmar län
Läs mer
Information från länsstyrelsen i Jönköpings län
Läs mer
26 november
Biskop Martin skriver till stiftets kyrkoherdar
Läs brevet här
24 november
Beslut om vaccinationsbevis
Regeringen har beslutat om en ändring i begränsningsförordningen som möjliggör användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Ändringen träder i kraft den 1 december 2021.
Läs mer
22 november
Biskop Martin skriver till stiftets kyrkoherdar
Läs brevet här
22 november
Nya föreskrifter från 1 dec
Från 1 december gäller nya föreskrifter för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Föreskrifterna gäller sammankomster för mer än 100 personer om det inte finns krav på vaccinationsintyg.
Läs mer på FHMs webbplats:
Denna sida kommer att uppdateras då nya beslut kommer.
28 september
Nya regler från 29 september
Den 29 september genomför regeringen steg 4 av 5 i sin planerade nertrappning av Coronarestriktioner. Det innebär:
Deltagartak för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster i hyrd lokal tas bort.
Regler om maxantal per sällskap tas bort för serveringsställen inomhus.
Konserter tillåts på serveringsställen inomhus.
Rekommendationen om att arbeta hemifrån tas bort.
Mer information finns på folkhälsomyndighetens hemsida, se länk i högerspalten.
21 september
Biskop Martin om kommande nertrappning av restriktioner
29 juni
Vad gäller från 1 juli? (för definitioner, se under rubriken Vad gäller från 1 juni)
! juli innebär att vi går in i steg 2 av 5 i regeringens plan för återgång till ett normalt liv efter Corona. Här är de förändringar som är av störst betydelse för kyrkans verksamhet.
Detta gäller för allmänna tillställningar, förutsatt att utrymmet är tillräckligt stort. Fortfarande gäller en meter mellan sällskap och max 8 personer i ett sällskap.
Inomhus: Max 50 deltagare o
Inomhus sittande vid anvisade platser: Max 300
Utomhus: 600
Utomhus sittande vid anvisade platser: 3000
För privata tillställningar i hyrda lokaler gäller max 50 personer.
Rådet om att endast umgås i en mindre krets ändras till att du bör vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar. Det gör du till exempel genom att träffas utomhus i mindre grupper och att undvika att vara nära varandra längre tider i små utrymmen.
24 maj
Vad gäller från 1 juni?
Regelverket är ibland snårigt och inte helt lätt att tolka, speciellt som det både finns lagstiftning och rekommendationer. De ändringar som träder i kraft 1 juni och som benämns som nivå 3 hos Folkhälsomyndigheten är ändringar i lagstiftningen (begränsningsförordningen). Man måste alltså följa dem och polisen har rätt att ingripa vid överträdelse.
Regelverket skiljer på vad som gäller vid allmänna och offentliga tillställningar, och privata tillställningar i hyrda lokaler. Gudstjänster hör till allmänna sammankomster, likaså de kyrkliga handlingarna och annan verksamhet som kyrkan bjuder in till. Vid dessa sammankomster gäller:
Inomhus: max 8 deltagare
Inomhus sittande vid anvisade platser: 50 deltagare. Avståndet ska vara minst 1 meter mellan sällskap och max 4 i samma sällskap.
Utomhus: max 100 deltagare
Utomhus sittande på anvisade platser: 500 deltagare
Privata tillställningar är inte öppna för allmänheten. Det kan gälla ett dopkaffe eller en fest i samband med en vigsel. I hyrda lokaler (t ex kyrkans församlingshem) gäller fortfarande max 8 personer. Regeln gäller bara inomhuslokaler. Även om man väljer att vara utomhus ska man se till att trängsel inte uppstår och att utrymmet är tillräckligt. Man bör komma ihåg att syftet är att undvika smittspridning.
Vad beträffar lägerverksamhet, se rubrik längre ner på sidan.
21 maj
Nya förutsättningar från och med 1 juni,
Från och med 1 juni gäller nya förutsättningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Grundregeln är fortfarande 8 deltagare, och 20 deltagare vid begravningsgudstjänster. Under vissa förutsättningar kan man vara fler.
Läs om vad som gäller fr o m 1 juni
21 maj
Uppdaterade nyheter om sommarläger
Kyrkokansliet har uppdaterat sin intranätssida gällande Folkhälsomyndighetens råd kring lägerverksamhet inför sommaren.Självklart är det regionala och lokala råd som går först.
Läs om bland annat lägerverksamhet
12 maj
Tre beslut gällande Coronaanpassningar
På onsdagen meddelade regeringen att coronarestriktionerna förlängs till 1 juni. I Region Östergötland avslutas personlig lockdown 16 maj medan man i Region Kalmar förlänger de skärpta regionala restriktionerna.
Läs biskop Martins brev till kyrkoherdarna
30 april
Skärpta rekommendationer i Östergötland
"Gudstjänster som genomförs ska vara digitala och utan andra närvarande i rummet än de medverkande, och även deras antal bör hållas på ett minimum" skriver biskop Martin Modéus till kyrkoherdarna i området.
Läs biskop Martins brev till kyrkoherdarna
26 april
Skärpta rekommendationer i Kalmar län
Ingen verksamhet där vuxna är med går att genomföra, inte ens med åttagränsen.
Läs mer om de nya rekommendationerna
23 april
Förlängda restriktioner
Regeringens nuvarande restriktionerna förlängs till 17 maj. Läs mer om pandemilagen och vilka förordningar som gäller på krisinformation.se
Sommarens verksamhet
Många planerar sommarens verksamhet, bl a konfirmandläger. Det är inte så lätt att veta vad som gäller. Besked kommer och då kommer vi också gå ut med den informationen.
31 mars
Restriktionerna förlängs och i Kalmar län skärps rekommendationerna
Under onsdagen skärpte Region Kalmar län sina regionala rekommendationer inför påsken. Av stor betydelse för församlingarna inom området är förstås att smittskyddsläkaren bland annat säger: ”När det gäller påsken avråder jag kraftigt från att arrangera eller besöka sammankomster”. Och restriktionerna gäller inte bara helgen utan framöver. Biskop Martin Modéus:
"Som kyrka i regionen är det av största vikt att vi deltar i arbetet för att hindra smittspridningen. Gudstjänstlivet bör därför i nuläget vara helt digitalt i de pastorat som finns i regionen.
Läs mer om rekommendationerna i Kalmar län
Under onsdagen meddelade regeringen att gällande restriktioner förlängs på grund av det förvärrade smittläget. Regeringen väljer alltså att avvakta med nya förändringar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. En preliminär bedömning av Folkhälsomyndigheten är att dessa nya regler kan träda i kraft den 3 maj 2021.
Läs mer om regeringens förlängda restriktioner
29 mars
Biskop Martin skriver till stiftets kyrkoherdar
"Allas vår primära angelägenhet just nu är att bistå samhället i att få ned smittspridningen".
Läs biskop Martins brev här
3 mars
Kyrkokansliet tillstyrker regeringsförslaget om begräsningar och nedstängning
Nu finns yttrandet från Kyrkokansliet om regeringens förslag till begränsningsförordning och om tillfälliga nedstängningar. Du kan läsa båda remissvaren på nationell nivås intranät.
Läs mer om remissvaren här
17 februari
Regeringen planerar översyn av regler för sammankomster
17 februari presenterade regeringen ett förslag till förändringar i den så kallade ”begränsningsförordningen”, som bland annat reglerar deltagarantal i allmänna sammankomster. För kyrkornas del kan förslaget innebära att antalet deltagare som tillåts vid gudstjänster påverkas och att 8-gränsen luckras upp. I nuläget är dock inget beslutat.
Läs mer om översynen av begränsningsförordningen
15 februari
Anmäl Coronasmitta – arbeta hemifrån i möjligaste mån
Alla händelser där en arbetstagare exponerats för coronaviruset ska anmälas som allvarligt tillbud, oavsett verksamhet. Det gäller även händelser bakåt i tiden.
Anvisningarna påminner oss om vikten av att vi, så långt det är möjligt, fortsätter att arbeta hemifrån enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer
Läs mer om anvisningarna och om hemarbete
2 februari
Kollekt och digitala gudstjänster
Om församlingen beslutat att huvudgudstjänsten (eller en gudstjänst på huvudgudstjänstens plats) ska sändas digitalt, är huvudregeln att kollekt ska tas upp.
Lär mer om kollekt och digitala gudstjänster
21 januari
Barns fritidsverksamheter ska kunna hålla öppet
Regeringen öppnar för verksamheter för barn födda 2005 och senare.
Se regeringens pressmeddelande
20 januari
Nya pandemilagen - vad gäller?
Sedan den 10 januari gäller den nya pandemilagen. Den påverkar i stort sett allting.
Begränsningen 8 personer gäller alla samlingar och all verksamhet i kyrkans lokaler. Den omfattar även minnesstunder.
Begränsningen 8 personer gäller i de lokaler som kyrkan hyr ut och bör finnas med i villkoret för uthyrningen.
Begravningar, både kyrkliga och borgerliga, är undantagna från 8-regeln. Där gäller maximalt 20 deltagare.
Öppna kyrkor omfattas inte av regeln om 8 personer. Där har kyrkan ett ansvar att se till att det inte blidas trängsel.
Arbetsplatser omfattas inte av pandemilagen. Medarbetarsamlingar bör om möjligt ske digitalt, annars i mindre grupper. Fler än 8 personer bör inte samlas i ett och samma rum.
Här kan du läsa mer om vad den nya pandemilagen innebär:
Lagen gäller t o m september 2021. Reglerna för sammankomster gäller tillsvidare.
7 januari
Skyddsåtgärder inom begravningsverksamheten
Nya rekommendationer för kistbärning mm
Läs mer på SKAOs webbplats
22 december
Ingen kollekt vid digitala gudstjänster
Läs förtydligande från domkapitlet
24 november
Uppdaterat biskopsuttalande
Läs biskoparnas råd
20 november
Regeringen beslutar om undantag för begravningar, 20 deltagare tillåts
Läs om undantaget för begravningar
18 november
"20 personer bör få delta i begravning"
Svenska kyrkan yttrar sig till regeringen om förslaget gällande begränsning till åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som planeras att träda i kraft den 24 november.
Läs remissvaret om begravningsgudstjänster från Svenska kyrkan
17 november
"Fira gudstjänst på de sätt som är möjliga"
Svenska kyrkans biskopar har gjort ett uttalande med anledning av de nya begränsningar som regeringen aviserat kan komma att gälla från tisdagen den 24 november.
Läs biskoparnas uttalande och biskop Martins brev till kyrkoherdar
12 november
Stopp för fysiska gudstjänster i Jönköpings län
Läs om de regionala tolkningarna av Coronareglerna
11 november
"Jag förstår och ser den trötthet som finns hos många"
Biskop Martin Modéus skriver till stiftets kyrkoherdar med anledning av de nya skärpta råden
Läs biskop Martins brev
10 november
Skärpta allmänna råd i Östergötland, Jönköping och Kalmar län
Torsdag 29 oktober meddelades att lokala restriktioner införs i Östergötland från och med 29 oktober och tre veckor framåt. därefter har skärpta allmänna råd införts också i Jönköping och Kalmar län.
Läs om de skärpta råden i Östergötland.
Läs om de skärpta råden i Jönköping län
Läs om de skärpta råden i Kalmar län
27 augusti
Körförbundens rekommendationer
24 augusti
Stiftskansliet åter öppet för besökare ur riskgrupp
Kansliet har gradvis öppnats igen och från mitten av augusti är det inte längre stängt för någon särskild grupp av medarbetare, förtroendevalda eller övriga besökare, varken hänförligt till bostadsort, egen eller anhörigas riskgrupp. Nu skall istället eget omdöme användas. Självfallet bör allt göras av var och en för att hejda smittspridning.
13 augusti
Folkhälsomyndighetens rekommendationer för körer
11 juni
Rekommendationer för kör- och musikliv
8 juni
Sommarlovet - vad görs i församlingarna?
12 maj
Hur påverkar Coronakrisen vår verksamhet?
Ladda ´ner bedömningsverktyg här (PDF)
12 maj
Skydda dig själv och andra
Vad ska jag tänka på i mina kontakter med andra människor? Vad är ok att göra?
Läs mer (PDF)
23 april
Avtal klart gällande korttidsarbete i Svenska kyrkan
Ett kollektivavtal för korttidspermitteringar är klart för hela Svenska kyrkan. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har träffat ett centralt kollektivavtal med arbetstagarorganisationerna om korttidsarbete för Svenska kyrkan.
Grundförutsättningen för att få statligt stöd för korttidsarbete är dock att verksamheten har tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter på grund av coronakrisen. Det är alltså den ekonomiska situationen som är avgörande, inte om arbetsuppgifterna har minskat eller förändrats. Arbetsgivaren ska också ha använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska kostnaden för arbetskraft. En församling eller ett pastorat har i allmänhet den största delen av sina intäkter genom kyrkoavgift, begravningsavgift och finansiella intäkter. Dessa påverkas inte på kort sikt av den pågående coronakrisen. Det är alltid Tillväxtverket som beslutar om statligt stöd till korttidsarbete kan utgå eller inte.
20 april
Socialstyrelsen definierar riskgrupper
5 april
Biskop Martin leder nyinsatt tv-gudstjänst i Askeby kyrka
Biskop Martin intervjuad i Corren
3 april
Biskoparnas råd kring dop, vigslar och begravningar
2 april
Svenska kyrkans råd kring barn och unga och biskoparnas råd kring konfirmation under Coronakrisen
Läs mer
2 april
Stiftskansliet stänger för riskgrupper
Läs mer
1 april
Uppdaterad information gällande årsredovisning
Det kan bli svårt att få ihop tillräckligt många ledamöter för att kunna godkänna årsredovisningen i kyrkofullmäktige. Årsredovisningen ska godkännas och skrivas under senast 30 april. Läs mer om hur man kan gå tillväga.
27 mars
Möjligt att fatta beslute utan fysisk närvaro
Kyrkostyrelsen har fattat beslut om riktlinjer för beslutsfattande under särskilda omständigheter utan fysisk närvaro
25 mars
Kyrkan hjälper till att organisera hjälp till riskgrupper
20 mars
"Krisen ställer oss inför nya utmaningar"
Biskoparnas råd till kyrkoherdar om vårt begravningsansvar
19 mars
"Låt oss be och vara uppfinningsrika"
Biskop Martin Modéus skriver till församlingarna.
17 mars
Spridningen av coronasmittan dominerar förstås nyhetsutvecklingen för närvarande, och såväl Svenska kyrkan på nationell nivå som Linköpings stift och alla församlingar vidtar olika åtgärder för att motarbeta smittan men samtidigt fortsätta den verksamhet som vi har som uppgift.
Utvecklingen går mycket fort och nya beslut fattas på daglig basis. Många evenemang ställs in, flyttas i tiden eller förändras till formen genom att hållas på digital väg.
16 mars
Krisledningsgruppen inom stiftsorganisationen träffade på morgonen 16/3 och fattade flera beslut. Även om dessa främst rör stiftsorganisationen och inte stiftet i sin helhet kan de ändå vara intressanta att ta del av för en större grupp.
Resor:
* Inga tjänsteresor utanför stiftet får genomföras utan krisledningsgruppens tillåtelse.
* Privata resor: Vid hemkomst från resa till annat land ska man hålla sig hemma under två veckor.
Arrangemang:
Stiftsarrangemang eller de arrangemang där stiftsorganisation deltar som en aktör ska bedömas utifrån den modell för riskanalys som utformats av folkhälsomyndigheten.
Bedömningen ska göra av KLG (Krisledningsgruppen). Berörda arrangemang är t ex visitationer.
Schablonmall för dessa bedömningar finns i dokumenten på denna sida.
Berörda arrangemang i nuläget:
Stiftsfesten: avvakta med beslut om att ställa in/skjuta fram
Generationsöverskridande biskopsmiddag: skjuts fram
Stiftsorganisationens medverkan i Earth Hour i Vadstena 23-28 mars: avblåses
Prostvisitation i Tranås ställs in av kyrkoherden
Kommunikations som mission i Södra Tjust ställs in
Stiftsstyrelsens sammanträde 17/3 genomförs per telefon under förmiddagen.
13 mars
På torsdagen sammanträdde en utvidgad krisledningsgrupp för stiftsorganisationen för att diskutera hantering av coronavirusproblematiken. En rad beslut fattades, några av dem är:
Arrangemang:
* Stiftskansliet bör avstå från att tills vidare genomföra arrangemang dit gäster utanför stiftet är inbjudna.
* I övrigt gäller regeringens förbud mot samling med mer än 500 personer.
* Berörda arrangemang i nuläget:
- Barnkördag i Motala ställdes in på fredagen av Karin Wall Källming med hänsyn till föräldrars synpunkter.
- Ekumenisk retreat i Vadstena ställs in.
- Planeringen inför Stiftsfesten den 30 maj fortsätter oförändrat.
* För övriga arrangemang görs en bedömning för varje tillfälle.
Vårdnäs stiftsgård:
Man följer branschens rekommendationer vilket för närvarande är att inte stänga hotell osv utan fortsätta arbetet, med extra säkerhet.
* Man lägger extra fokus på hygien- och städrutiner, hantering av råvaror och tillagad mat etc.
* Om rymligare lokaler finns att erbjuda än den som gästen bokat, så erbjuds det.
* Eventuellt övergång från bufféservering till tallriksservering, små salladsskålar på borden för varje sällskap etc.
* Tillgång till handsprit där det finns servering, vid receptionen och i anslutning till toaletter etc.
* Eventuella avbokningar sköts enligt gällande avbokningsregler.
* Klargörande, förebyggande info kring våra rutiner och hygienarbete via Facebook och webb under fredagen.
Pilgrimscentrum:
* Självserveringen tas bort och kaféet kan stänga vid behov. Retreaterna kräver eventuellt justerad planering.
Det beslutades också att en operativ, mindre krisledningsgrupp skapas. Gruppen ska träffas dagligen och stämma av läget. I gruppen ingår:
Pether Nordin, stiftsdirektor
Jakob Järpenmyr, enhetschef
Maria Bruto Ellhar, kris- och beredskapshandläggare
Max Wahlund, kommunikatör
Jonas Ridderström/Fredrik Pettersson, Vårdnäs
4 mars 2020
Stiftsorganisationen har under de senaste dagarna fått frågor från pastorat och församlingar om hur man ska förhålla sig till coronaviruset och dess spridning. Frågorna har berört den beredskap man bedöms behöva ha och hur ska man agera som arbetsgivare och som kyrka. Med anledning av detta vill vi ge följande rekommendationer.
Vi har fått viss information från Kyrkokansliets krisledningsgrupp och även SKAO har gått ut med viss information. Kyrkokansliets krisledningsgrupp bevakar händelseutvecklingen och har tagit fram rekommendationer för hur församlingar och pastorat kan agera. Som biskop och stiftsorganisation har vi ingen specifik medicinsk kompetens och ser därför ingen anledning att omarbeta eller avvika från de rekommendationer man ger, utan ger dessa rekommendationer vidare till pastorat och församlingar inom Linköpings stift.
I takt med att vi får ny information och nya uppdateringar från kyrkokansliets krisledningsgrupp kommer vi att vidareförmedla dem till kyrkoherdar i stiftet.
FRÅN KYRKOKANSLIETS KRISLEDNINGSGRUPP:
1. Den som planerar att resa uppmanas att noga följa rekommendationer från UD, Folkhälsomyndigheten samt flygbolagens information. Är resan/besöket nödvändigt? Går det att hitta alternativa mötesformer eller en annan tidpunkt?
2. Resande som nyligen vistats i provinsen Lombardiet och dess närhet i norra Italien, samt i länderna Iran, Kina och Sydkorea bör kontakta sin chef vid hemkomst. Rekommendationen är i nuläget att arbeta hemifrån i två veckor efter hemkomst från dessa regioner. Vid influensaliknande symtom och luftvägsbesvär, kontakta vården genom sjukvårdsupplysningen 1177 och följ deras anvisningar.
3. Mer information kan ni få via nedanstående webbsidor där ni även hittar rekommendationer:
Folkhälsomyndighetens webbplats
Utrikesdepartementets webbplats
WHO:s webbplats med aktuell information om coronaviruset
Krisinformation.se.
Vi kan tillsammans förbättra beredskapen och hindra spridning av coronaviruset.
a. Tänk på handhygienen: tvätta händerna med tvål och vatten.
b. Håll dig uppdaterad via Folkhälsomyndighetens och UD:s webbsidor och appar.
c. Tänk efter om du verkligen behöver resa – går det att delta på annat sätt?
Har du frågor med anledning av ovanstående, ber vi dig i första hand kontakta Maria Bruto Ellhar, ansvarig för stiftsorganisationen krishantering och beredskap, 013 242653.