Biskop Martins brev 16 september

Kära vänner kyrkoherdar!

Mina varma hälsningar till er alla, med hopp om att den nya terminen har börjat väl, och att det finns god energi och tillförsikt inför den kommande tiden. Inte minst gläder jag mig själv åt beskeden från alla möjliga håll om att dopen nu verkar komma tillbaka. Och förstås, jag är glad över den tydliga och viktiga ambitionen att verkligen välkomna alla som vill döpa i närtid.

Beskedet om att vi från den 29/9 kommer att leva i princip utan begränsningar i verksamheterna har glatt oss alla. Nu börjar vi ana normalitetens möjligheter i livet – och den stund som vi väl med teologins språk skulle beskriva som att hoppet övergår i åskådning. Åtminstone i mitt liv finns det en sorts känsla av påskafton.

Konkret innebär steg 4 i regeringens avveckling av föreskrifter och rekommendationer, som införs 29 september, att begränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.

Begränsningarna som gäller privata tillställningar i hyrda lokaler tas också bort, detta gäller till exempel dopkaffen och minnesstunder i samband med begravningar. När det gäller kyrkofullmäktige ska mötena vara fysiska, med tillträde för allmänheten, eftersom detta är offentliga möten. Rekommendationerna om hemarbete upphör från och med 29 september.

Men även när reglerna tas bort så måste vi förstås agera med gott omdöme. Och även om vi nu kan öppna upp så är det nog klokt att inte direkt dra på för fullt med de allra största samlingarna.

De individuella rekommendationer – men här är vi förstås utanför kyrkoherdens ansvarsområde – från Folkhälsomyndigheten som vi levt med som allmänna ramar förändras inte:

- Stanna hemma och testa dig om du har symtom på covid-19. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade
    - Håll avstånd till andra och undvik platser med trängsel
    - Umgås utomhus och håll avstånd om du umgås med personer som du normalt inte träffar
    - Håll en god handhygien
    - Res på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

I och med att restriktionerna enligt begränsningsförordningen är borta bygger vars och ens agerande på eget ansvar. Att följa de restriktioner som finns kvar och bidra till att inte öka smittspridningen bygger på eget omdöme: det är en balansgång mellan att skydda och att inte i onödan begränsa.

Dessa frågor ställs naturligtvis på sin spets när det kommer till ovaccinerade medarbetare. Det är inte möjligt för arbetsgivaren att kräva vaccination. Fackförbundet Ledarnas FAQ-lista nedan ger viss vägledning i resonemanget.

När frågan uppkommer i verksamheterna, för detta kan ju gälla deltagare också, ger FHM:s generaldirektörs uttalande i Dagens Nyheter (16/9) mig vägledning: …framför allt har vi varit tydliga med att det är de vaccinerade i första hand som kan leva mer som vanligt. Ovaccinerade kommer att få råd och anvisningar om att de ska leva mer återhållsamt. Man ska som ovaccinerad hålla distans och se till att inte riskera att smitta äldre människor och personer i riskgrupper. Här kommer det att ligga ett tungt ansvar på ovaccinerade personer. /…/ /Ovaccinerade/ måste tänka sig för. De får samma signal som alla fick innan vaccinerna fanns, och det är en ganska tuff signal. Du kan inte leva som vanligt i samhället. Du bör inte i sociala sammanhang interagera med andra på samma sätt.

Det är inte möjligt för oss att efterforska om människor är vaccinerade eller inte. Men det går, utifrån ovanstående, att på lämpligt sätt i kyrkans gruppverksamhet betona individens ansvar.

Jag har förstått att arbetsbelastningen är hög på många håll nu när mycket ska starta på nytt. Vi får stötta varandra i förbön och praktiska omsorger, när det är möjligt. Och som vanligt står prostarna och jag till förfogande för frågor och samtal för att underlätta för alla i nystarten.

Med varma hälsningar i förbönens gemenskap!

+Martin

Katarina Blyme, Linköpings stiftsorganisation