Av fri vilja på fri tid

Foto: Emanuel Eriksson

Hallå där! Arbetar du med unga och ideella i din församling? Vill du vara med att bidra till kunskap och insikt kring våra viktiga ideella medarbetare?

Under 2021 kommer projektet "Av fri vilja och på fri tid" att genomföras. Det är en uppföljning av ett projekt som gjordes 1998.

Nu finns möjligheten för alla församlingar att vara med i en ny studien Av fri vilja-på fri tid. Klart ni också ska vara med!

Själva enkäten är i full gång med sista svarsdag 31 juli 2021. Klicka här för att se hur din församling ligger till i insamlingen.

Om du vill veta mer om projektet så finns mer information i högerspalten, eller mejla/ring någon av oss som är kontaktpersoner.

Längst ner på denna sida finns också en FAQ samt en affisch att ladda hem.

Av fri vilja på fri tid på 2020-talet

Efter drygt 20 år är det dags att följa upp studien Av fri vilja – på fri tid.

Syftet med denna studie är att belysa ideellt engagemang inom Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet, men också hur anställda ser på detta.​

Vad gav första studien för viktiga ledtrådar?

Den första studien gjordes 1998, och av den kunde man se bland annat följande mönster:

• ideella motiveras främst utifrån lust och meningsfullhet
    • ideellas religiösa övertygelser var nedtonad
    • tre typiska ledarstilar var kyrkliga förtroendeledarelustfyllda glädjespridare och kravfyllda kunskapsledare

Vill du läsa mer klicka här för att komma till forskningsprojektets hemsida.

Vi tycker det ska bli riktigt spännande att ta del av resultaten från 2021 års studie, vilka mönster kommer utkristallera sig?

Kontaktpersoner Linköpings stift är Malin Attervåg, Helen Kémi och Daniel Wettervik. Tveka inte att höra av dig om du har några funderingar!​

Daniel Wettervik, Linköpings stiftsorganisation
    2021-05-31