Att vara kyrka

"Att vara kyrka"- en processutbildning om idealitet, identitet och medarbetarskap är för församlingar som önskar utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang. Tidigare gick utbildningen under namnet "Att leda ideella". Kursen ges på Vadstena folkhögskola.

Det är hela församlingens och alla i församlingens uppgift att vara kyrka och tillsammans verka för gudsrikesvisionens förverkligande på den plats där vi är satta att verka. Alla döpta är vigda till tjänst och utgör så det allmänna prästadömet. Och faktiskt visar det sig i forskning på området idealitet att många, många fler än vi tror, vill vara delaktiga och engagera sig i Svenska kyrkan.

Så det är hög tid att engagera oss i engagemangets förutsättningar och ge plats för fler. Att engagera sig är ett sätt att få växa i tro och dela med sig av sina gåvor. Kom och lär mer tillsammans! Anmäl er till detta församlingsutvecklingsprogram!

Vi är nu i full gång med förberedelserna för kursen Att vara kyrka -processutbildningen om idealitet, identitet och medarbetarskap. Vi är glada att kunna berätta att biskop Åsa Nyström tillsammans med Jan-Olof Nordström från Ideellt forum kommer att vara våra gäster vid starten 2,3 mars 2021. Vi startar med digitala träffar under vårterminen.

Kursen innebär vanligtvis fyra träffar gånger tre dagar med kvällsarbete och internat på Vadstena folkhögskola. Som läget är nu delar vi första steget till två digitala träffar med två dagar per gång. Andra delen går av stapeln 20, 21 april och då kommer Johan von Essen, professor i livsåskådningsvetenskap med inriktning på civilsamhällesstudier vid Ersta Sköndal Bräcke högskola att medverka. 14-16 september ses vi till del 2, förhoppningsvis i Vadstena på folkhögskolan, med ett ledarskapsdygn (15-16/9) då Jan-Olof återkommer och vi jobbar särskilt med kyrkoherdarna och ledningsfrågor vad gäller idealitetsarbetet. Vi ses vidare till del 3 den 5-7 oktober och del 4 den 23-25 november.

Kursen relaterar direkt till församlingens egna lokala förutsättningar och därför sker arbete på hemmaplan emellan kursdelarna. Varje stift erbjuder också församlingsförlagda utbildnings- och utvecklingsdelar då tex både anställda, förtroendevalda och ideella kan delta. Vi vill gärna arbeta för en långsiktig, hållbar utveckling tillsammans med er.

Kursen är en mötesplats med deltagare från tre olika stift vilket ofta leder till stor glädje i delande av erfarenheter och idéer. .

Läs mer och anmäl er här.

Katarina Blyme, Linköpings stiftsorganisation
    2021-08-24