Arkiv och diarium

Arkiv och registrering av handlingar behövs för att offentlighetsprincipen ska fungera.

Offentlighetsprincipen tillämpas för all kyrklig verksamhet, när det inte är uppenbart att andra intressen väger tyngre. Arkiv och registrering av handlingar underlättar arbetet! Med arkivredovisning och diarieföring garanteras offentlighet, rättskipning och förvaltning. Allmänheten har insyn i verksamheten, Svenska kyrkan kan styrka rättigheter och skyldigheter samtidigt som organisationen vet vad den gör. Arkiven i Svenska kyrkan är en del av det nationella kulturarvet och är viktiga för forskningens behov.

Behöver du stöd och hjälp i arkivfrågor?

Vi på stiftsorganisationen hjälper dig att reda ut begreppen. Helena Rosenkvist (arkivfrågor) och Anders Quarlzon (registreringsfrågor) finns som en resurs för stiftets pastorat och församlingar och svarar gärna på frågor eller kommer och håller en informationsdag. Tveka inte att ta kontakt!

​Intresserad av GADD?

Via nationell nivås intranät kan du läsa det mesta om anslutning till GADD och hur det går till, klicka på bilden!

Helena Rosenkvist, Linköpings stifts intranät
    2020-02-06